Fortsatt milliarder å spare på energitiltak

 
Fortsatt milliarder å spare på energitiltakI Porsgrunn kommune regner de med å spare 1 103 533 kWh per år ved å gjennomføre energireduserende tiltak i ventilasjonsanlegg i flere bygg, blant annet i biblioteket. Kostnadene er antatt å bli 6,5 millioner kroner. - Hittil har kommunene klart å redusere sitt energiforbruk med ca. 40 prosent, i forhold til de målene de selv har satt seg i sin egen energi- og klimaplan, sier energirådgiver Øyvind Moe i Enova. (Foto:GoogleMaps/Enova)
Enova anslår at det fortsatt er mange milliarder å spare på å gjennomføre energitiltak i landets bygninger. Investeringene vil nedbetale seg på 6-8 år.

Av Therese Alne Bolin

 

Enova er ikke i tvil om at den største jobben fortsatt ligger foran byggeierne.

Utleie forhindrer direkte gevinst

Seniorrådgiver Øyvind Moe har i mange år sett nærmere på mulighetene for energibesparelser.

 - I privat sektor er det milliarder å spare på å gjennomfør energitiltak i eksisterende bygg, og vi ser at de fleste som gjør disse investeringene betaler ned prosjektene sine på 6-8 år, sier han.

Men selv om det er kortere beslutningsvei i privat, så ser han en tendens til at byggeier nøler mer med å investere i tiltak, fordi det ikke er en direkte inntjening når bygget og lokalene leies ut.

 - Siden det er stort leiemarked i det private, så sitter det ofte lenger inne. Men dette jobbes det nå med, vi har blant annet satt i gang en konkurranse for å få innspill på en ny type forretningsmidell for å løse nettopp dette, sier Moe.

Les også Enova med nytt program for eksisterende bygg

 

Prosjekter for 4000 mrd.kr. mangler el-rådgiver

Selv med enkle tiltak på belysning, er det mulig å halvere energibruken. Jo større bygg, dess mer er det å spare. I Byggfaktas prosjektdatabase finner vi at 5059 prosjekter har registrert at de skal ha belysning og 156 prosjekter har registrert lys. Søker vi på «energi», får vi 1452 treff, og «miljø» gir 1559 treff. Det betyr at det er store muligheter for dem som leverer varer og tjenester på dette området.

Les også Prosjekter for 4000 mrk. kr. mangler el-rådgiver

 

Bedre ventilasjon lønner seg

Også en oppgradering av ventilasjonsanlegg kan gi stor gevinst.

I Porsgrunn kommune regner de med å spare 1 103 533 kWh per år ved å gjennomføre energireduserende tiltak i ventilasjonsanlegg i flere bygg. Kostnadene er antatt å bli 6,5 millioner kroner.

Les mer om prosjektet i Porsgrunn her Porsgrunn vil spare inn energitiltak på få år.

 

Forpliktet av energi- og klimaplaner

I kommunesektoren er eierne drevet av sine egne forpliktelser i energi- og klimaplanene.

 - Hittil har kommunene klart å redusere sitt energiforbruk med ca. 40 prosent, i forhold til de målene de selv har satt seg i sin egen energi- og klimaplan, sier Moe.

Dette er sparing de selv har forpliktet seg til, men som også om få år vil gi kommunene en betydelig redusert utgift. Men 60 prosent gjenstår i kommune-Norge. Innsparingene som gjenstår er nylig beregnet til 920 000 kroner.

 

Vil spare inn på få år

Porsgrunn kommune har satt opp 33 konkrete tiltak de ønsker å få gjennomført. Dette gjelder blant annet bytte av varmegjenvinnere, bytte til mer energieffektive vifter, bytte av hele aggregater, tilkobling til SD-anlegg, samt bytte varmtvannsberedere. Arbeidene skal skje i kommunens barneskole, ungdomsskole 8-10, barnehage, sykehjem/aldershjem, kulturhus, flerbrukshall, bibliotek og kontorbygg.

Anslått verdi på tiltakene er ca. 6,5 millioner kroner.

Store utgifter i dag

Bygg- og eiendomssjef i Porsgrunn kommune, Ole Henrik Lia, sier at de i dag har mye høyere forbruk enn nødvendig.

- Utfordringene i dag er unødvendig høyt energiforbruk i forhold til tilgjengelig teknologi som vifter og varmegjenvinnere. I tillegg kommer unødvendige ressurser til drift for blant annet reimbytte.

Arbeidene omfatter blant annet blikkenslager og rørleggerarbeid, med installasjon av elektrisk utstyr og elektriske motorer.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår