Forsvaret trenger sivile hjelpere

 
Forsvaret trenger sivile hjelpereKonsernsjefen i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, (t.v) understreket at det er helt avgjørende med et tett samarbeid mellom Forsvaret og ledende bedrifter som lever av å finne funksjonelle løsninger. Her sammen med viseadmiral Elisabeth Natvig, som er sjef i Forsvarsstaben, og administrerende direktør Petter Jansen, sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon. Foto: Odd Borgestrand
- Det norske forsvaret er ute av stand til å utføre sitt oppdrag uten gode samarbeidspartnere i næringslivet.

Av Odd Borgestrand

- Derfor må vi som jobber i Forsvaret forstå verdien av et tett samarbeid med det sivile samfunn og nyte godt av de ressursene vi der kan få tilgang til.
Det sa administrerende direktør Petter Jansen, sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO, under det årlige Norsk Militært Logistikkforum, som arrangeres på Gardermoen denne uka. Det er 9. år på rad dette forumet arrangeres, og 240 deltakere fra Forsvaret, næringsliv og kommuner deltar for å utvide et samarbeid med milliarder av kroner i potten.

Ny langtidsplan

- Denne konferansen arrangeres fordi det er vilje til samarbeid i Forsvaret understreket Petter Jansen. Denne våren vil regjeringen etter planen legge fram en ny langtidsplan for forsvarssektoren, og samarbeidet med sivile leverandører og tjenesteytere står sentralt.
Blant et tyvetalls utstillere er Dantherm et av selskapene som gjennom flere år har samarbeidet om leveranser til Forsvaret på ulikt vis. Dantherm har levert mer enn 5000 anlegg til Forsvaret. Det dreier seg blant annet om såkalte sorpsjonsavfuktere. Ved hjelp av en rotor fjernes fukt og et varmebatteri regenerer tørke i rotoren, som så sender ut tørr og varm luft.
- For Forsvaret er det viktig at lagret materiell har optimale lagringsforhold, slik at man blant annet unngår korrosjon og kan bevare verdiene best mulig, sier produktansvarlig Ole Petter Jahren.

Avfukting av jagerfly

Innenfor varmeaggregater har Dantherm avtaler innenfor reservedeler, der leveransene går gjennom ventilasjonsselskaper, som igjen har avtale med eksempelvis Forsvarsbygg.
- En spesialversjon av sorpsjonsavfuktere er nylig gått ut til en fremskutt base i utlandet for avfukting av containere og kjøretøy. Avfukterne tåler fra 70 varmegrader og ned til 40 minusgrader, og er dermed godt egnet til avfuktning. Dantherm kan levere avfuktere som har kapasitet fra en halv liter til 140 liter i timen, forteller Ole Petter Jahren.
Avfukterne kan plasseres inne i telt, en fjellhall eller utendørs. I dag benyttes avfukterne også til avfukting av jagerfly, og de er dessuten montert i en rekke Boeing 737-MAX 8 som fortsatt står på bakken. Dantherm er blant de selskapene som gjerne bidrar Forsvaret med løsninger innen både varme, kjøl og fuktrelaterte løsninger. Inneværende år skal det investeres for 16 milliarder kroner i Forsvaret, og i tillegg kommer tjenester og driftsmateriell som skal kjøpes inn fra norsk næringsliv.

Strategiske partnere

Øystein Ulsnæs, som er markedsansvarlig i Norva24, mener årets konferanse er viktig fordi Forsvaret nå har innført et nytt logistikksystem blant annet med valg av strategiske partnere og deres underleverandører. Dette for å sikre både økt kompetanse og kapasitet for Forsvaret.
- Vi må sørge for god kunnskap om hvordan Forsvaret tenker både på kort og lang sikt. Det er mye fokus på de store NATO-øvelsene med milliardomsetning, men også på den ordinære driften.
Forsvaret er tydelig på at de er nødt å integrere norsk næringsliv og industrien gjennom kommersielle og merkantile avtaler for å utføre sitt oppdrag. I dag har Forsvaret nærmere 6.000 løpende avtaler med det sivile samfunn, og vi ser at vi også har gode tjenester som Forsvaret kan dra nytte av.  En rammeavtale med Forsvaret innen kommunaltekniske tjenester er selvsagt interessant for oss, og da er kundekunnskap helt avgjørende, sier Ulsnæs.

Fleksibilitet og høy reaksjonsevne

Administrerende direktør Petter Jansen, sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon la ikke skjul på at Forsvaret er avhengig av høy grad av fleksibilitet for å sikre høy reaksjonsevne.
- Derfor kan Forsvaret oppleves som en uforutsigbar og krevende kunde, sa Jansen.
I motsetning til mange andre konferanser var det lite av politiske festtaler under Norsk Militært Logistikkforum. Her var det utfordringene knyttet opp mot egen kompetanse som ble løftet fram med et klart rop om samarbeid.  Aller tydeligst var Forsvarets nestkommanderende, viseadmiral Elisabeth Natvig, som er sjef i Forsvarsstaben, som slo fast at Forsvaret så langt ikke har lykkes i sitt arbeid innen datasikkerhet.
- Det er innenfor Cyber-området vi ser de største truslene og det er her vi ikke har vært gode nok på løsninger. Vi har midlene, men av en eller annen grunn har vi ikke klart å komme opp på et nødvendig nivå.  IKT er ofte tatt ut av budsjettene fordi det de siste årene har vært enklere å investere i fysisk materiell. Vi trenger gode strategiske avtaler innen dette området om vi skal følge med i den digitale og teknologiske utviklingen. Vi har svak teknologiforståelse selv i toppledelsen og er ikke gode nok på bestillerkompetanse. Derfor har vi et stort behov for hjelp. Vi må endre samarbeidsformene, og bli mer nysgjerrig på mulighetene, sa hun åpenhjertig.
Administrerende direktør Petter Jansen i Forsvarets logistikkorganisasjon fulgte opp med et like tydelig budskap: - Vi er avhengig av synkronisering mellom oss og de behov Forsvaret har.
Det er ikke markedet som er problemet. Det ligger hos oss selv, mente Petter Jansen.

Endringer og forutsigbarhet

Konsernsjefen i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, understreket at det er helt avgjørende med et tett samarbeid mellom Forsvaret og ledende bedrifter som lever av å finne funksjonelle løsninger. Det krever omstilling å ha fokus på hva Forsvaret egentlig har behov for, og endringene skjer i hurtig tempo, sa han i en interessant panelsamtale der også administrerende direktør i Futurum, Narvik kommunes næringsselskap, Terje Steinsund, var tydelig på at en del av næringslivet i nord er skeptisk til samarbeid med Forsvaret fordi det er lite forutsigbart.
- Ofte er det store ord om behov som ikke alltid blir fulgt opp. På den andre siden av skalaen kommer det store ordre som for det lokale næringsliv blir for store. Kapasiteten kan ikke bygges opp for enkeltstående ordrer som ikke blir gjentatt, sier Steinsund.
Sjefen for forsvarsstaben, viseadmiral Elisabeth Natvik var enig i at Forsvaret er en uforutsigbar oppdragsgiver, og hun ga i stor grad politikerne skylden for dette.
- Likevel vil vi gjerne samarbeide tett med norsk næringsliv, understreket hun.

Konferansen fortsetter tirsdag med fokus på hvordan små og mellomstore bedrifter kan sikre seg avtaler med forsvaret.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår