Flest lovbrudd i bygg- og anlegg

 
Flest lovbrudd i bygg- og anleggTil tross for stort fokus, er ikke HMS-innsatsen god nok i bygg- og anleggsbransjen.
Mangel på systematisk HMS-arbeid er den vanligste årsaken til pålegg fra Arbeidstilsynet. Bygg og anlegg er den næringen med flest reaksjoner per tilsyn i Arbeidstilsynets Føre var-satsing.

 

Bygg og anlegg er den næringen med flest reaksjoner per tilsyn i Føre var-satsingen 

 

Mangel på systematisk HMS-arbeid er den vanligste årsaken til pålegg fra Arbeidstilsynet. Bygg og anlegg er den næringen med flest reaksjoner per tilsyn i Arbeidstilsynets Føre var-satsing.

Arbeidstilsynet gjennomførte over 15.000 tilsyn i 2012. Seks av ti besøkte virksomheter fikk reaksjoner.

–Systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet er det mest grunnleggende for å skape et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Dette er noe alle skalha på stell, og som burde være like naturlig som å ha et økonomisystem på plass, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

 

Føre var

Å forebygge muskel- og skjelettplager har vært ett av Arbeidstilsynets satsingsområder de siste fire årene. Totalt er det gjennomført 4194 tilsyn i den nasjonale satsingen Føre var. Føre var-tilsynene avdekket at 6 av 10 virksomheter ikke kan dokumentere at de har kartlagt og risikovurdert hva det er hos dem som kan forårsake muskel – og skjelettplager hos de ansatte. 6 av 10 har heller ikke gjennomført den opplæringen de skal for å forebygge muskel- og skjelettplager.

– Dette er bekymringsfullt, særlig med tanke på at tilsynene er gjennomført i bransjer og næringer med stor risiko for muskel- og skjelettplager, sier Finboe Svendsen. 

Bygg og anlegg er den næringen med flest reaksjoner per tilsyn i Føre var-satsingen

 

Forskjell

Arbeidstilsynet har i Føre var-satsingen gjort oppfølgingstilsyn i rundt 200 virksomheter. 96 prosent av disse virksomhetene bekrefter at de har fått økt kunnskap om det å forebygge muskel- og skjelettplager.

– Det er gledelig å se at innsatsen vår gjør en forskjell. Nå er det viktig at de bruker denne kunnskapen i praksis, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen. 

 

Nye forskrifter

1.januar trådte nye arbeidsmiljøforskrifter i kraft, som skal gjøre det enklere for alle bedrifter i alle bransjer å følge loven. Seks nye forskrifter erstattet 47. 

– Vi har stor tro på at de nye forskriftene vil gjøre det lettere å få oversikt over regelverket. Dermed blir det også enklere å jobbe systematisk og godt med arbeidsmiljøet, særlig for små og mellomstore bedrifter. Vi har laget en ny elektronisk arbeidsmiljøguide som hjelper arbeidsgivere og arbeidstakere i gang. Guiden lanseres onsdag 6. februar, og er fra da tilgjengelig på arbeidstilsynet.no, sier Finboe Svendsen. 

Bygg- og anlegg var den næringen med flest lovbrudd i 2012. Det er også denne næringen som har hatt flest tilsyn. Varehandel, industri og helse- og sosial ligger tett bak bygg og anlegg i antall reaksjoner fra Arbeidstilsynet. 

Oversikten finner du på arbeidstilsynet.no.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår