Flesland tildelt Eiendomsprisen 2018

 
Flesland tildelt Eiendomsprisen 2018Bildet: Juryen mener prosjektet på Flesland har klart å ivareta en fleksibilitet som kan svare på endrede behov gjennom ulike årstider, med skjerpede sikkerhetskrav og endrede strømninger i reisemønster. Foto: Avinor.
Hvert år deler eiendomsbransjen i Bergen ut eiendomsprisen til et spennende bygg og eiendomsprosjekt. I år kunne Bergen lufthavn Flesland hente hjem prisen for utbyggingsprosjektet ny terminal.

Kriteriene for å bli nominert er at prosjektet har lagt vekt på funksjonalitet, estetikk og samfunnsmessige hensyn, som miljø og kommunikasjonsmessige løsninger, heter det i en pressemelding fra Avinor.

«Da kineserne bygde den forbudte by i Beijing syntes de det var noe som manglet- et fjell- så de bygde ett. Det ga både god Feng Shui og en fin innsjø man kan promenere rundt. Alle var, og er enige om at det er fint, både med fjellet og med vannet. Det gir karakter og stemning til palassområdet. Da Avinor skulle bygge ny terminal på Flesland fjernet de et halvt fjell og fordelte det ut på egen tomt, inkludert i et tjern inne på eget område og fikk dermed planet ut».

«Når slik rasering sjelden gir kvalitativt romlige grep, må man spørre seg: Hvordan i all verden kan konklusjonen være den samme som rundt den Forbudte by; ... imponerte brukere, tilfredse ansatte, fornøyde oppdragsgivere, omgivelser som på meningsfulle måter får inngå i prosjektet?»

Slik starter juryformann Cecilie Andersson for Eiendomsprisen 2018 i Bergen sin begrunnelse for årets tildeling.

Aslak Sverdrup takket i sin tale arkitekten, prosjektet, alle de tusen som har bygget, flyselskapene, samarbeidspartnerne, og sist men ikke minst, alle ansatte som har bidratt inn i prosjektet og til en svært vellykket åpning.

Juryen sier i sin begrunnelse at de i år har sett etter prosjekter som hadde ambisjoner utover eget byggeri, «et bygg som klarte å inngå i den stedlige sammenhengen og tilføre stedet, programmet og områdeutviklingen nye ambisjoner.»

Juryen landet på valget av det nye terminalbygget av flere grunner, og er ikke bare imponert over bygget, men også selve byggeprosessen og alle forberedelsene til en åpning av ny flyterminal over natten.

Om bygget sa juryen: «Hovedgrepene for den nye terminalen er romlig sett gedigne og generøse, men uten å være prangende, nærgående eller påtatte. Dette er et bygg som på en behagelig måte blir et bakteppe for livet som går sin gang. Noen ganger er flyene forsinket og det oppstår køer, men rommet er stadig der med en ro og en ivaretagelse av situasjonen, der det er luftigheten, utsynet til fjord og fjell, og oversikten som får spille hovedrollen.»

Juryen mener prosjektet har klart å ivareta en fleksibilitet som kan svare på endrede behov gjennom ulike årstider, med skjerpede sikkerhetskrav og endrede strømninger i reisemønster. Juryen har bestått av Egil Herman Sjursen (Holberg Fondene), Hans Martin Moxnes (EBA), Cecilie Andersson (Bergen Arkitekthøyskole).

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår