Fem kandidater til Årets Bygg

 
Fem kandidater til Årets ByggRS Noatun er Redningsselskapets nye kurs- og kompetansesenter. Det har fått stor oppmerksomhet med sin plassering i terreng, arkitektur og materialvalg.
Juryen til kåringen av Årets Bygg 2017 har funnet fram til fem verdige, men svært forskjellige, kandidater som skal kjempe om hedersbevisningen under Byggegallaen i Oslo 14.mars.

Av Odd Borgestrand

På Nesbru i Asker er det som skal være Norges mest miljøvennlige svømmehall blitt bygget. Med energi fra både bakken og sola vil det alltid være sommervarmt i anlegget, mener byggherre Asker kommune.

Svømmehallanlegget er bygget med store mengder eksponert betong, og er kledd med trespiler av lerk i spennende vinkler og kanter for å skape et moderne uttrykk, men samtidig et naturlig og harmonisk spill med naturen rundt. Asker kommune har stilt svært høye krav til utførelse, skriver Byggeindustrien i sin omtale av prosjektet, som har en sluttsom på 277 millioner kroner.

Holmen Svømmehall
Prosjekttype: Svømmehall
Sted: Asker
Byggherre: Asker kommune
Prosjektledelse: OP-Verkís
Hovedentreprenør bygg: Trio Entreprenør
ARK/LARK: Arkis
Totalrådgiver: Verkís

Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka
Den gamle majonesfabrikken i Sofienberggaten i Oslo er nå blitt mat- og merkevarehus, et åpent og spennende kontor- og matsenter.

– Hovedkonseptet har vært å få åpnet opp hele fasaden på bakkeplan, og skåret opp betonggulvet i første etasje, slik at det som før var lukkede, mørke fabrikk- og lagerlokaler nå får naturlig lys, forteller interiørarkitekt Ellen Ledsten i Ledsten Arkitektur. I majonesfabrikken slik den fremstår nå, gjøres det tydelig at bygget har en lang og industriell historie. Eksponert gammel betong dominerer det indre uttrykket, og de hvite flisene fra fabrikkdagene har blitt beholdt på brystninger i kontordelen. Entreprisen lød på om lag 100 millioner kroner.

Prosjekttype: Næringsbygg
Sted: Oslo
Byggherre: Agra Industrier
Leietager: Mills
Byggherreombud: Asplan Viak
Hovedentreprenør: Oslo Entreprenør
ARK Innvendig bygg: Ledsten Arkitektur
ARK Utvendig bygg: Element arkitekter
Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Frode Soløy - RIBr: Brannrådgivning Sør-Øst - RIE: Foyn Consult - RIV: Erichsen og Horgen.

Kurs og kompetansesenter
RS Noatun er Redningsselskapets nye kurs- og kompetansesenter. Det har fått stor oppmerksomhet med sin plassering i terreng, arkitektur og materialvalg.

I sin omtale av senteret omtaler Byggeindustrien bygningskomplekset bestående av tre frittstående bygg som ligger etter hverandre mot et utgravd havnebasseng og langs en kunstig anlagt kanal inn fra Oslofjorden.

De to nederste byggene er servicebygg, som huser Redningsselskapets eget frivillighetskorps og Sjøredningsskolen. Samlet areal er cirka 4.000 kvadratmeter der hovedbygget har et areal på vel 2.800 kvadratmeter. Her ligger resepsjon, restaurant, kontorer, klasserom, et delbart auditorium, lager og tekniske rom.

Prosjekttype: Kurs- og kompetansesenter
Sted: Langgrunn, Horten
Byggherre: RS Tunet AS
Totalentreprenør: BetonmastHæhre Buskerud-Vestfold
Arkitekt og LARK: YSA DESIGN
Rådgivere: RIB: WSP Engineering - RIG: Grunnteknikk - RI Energi, RIM, RIByFy: Asplan Viak - RIBR: Sweco - RIA: Brekke & Strand Akustikk.

Utvidelsen på Gardermoen
OSL T2 er det desidert største prosjektet i årets konkurranse under Byggedagene. Her er det snakk om et prosjekt til 14 milliarder kroner, og Gardermoen skal nå kunne håndtere 32 millioner passasjerer hvert år i et BREEAM-sertifisert nybygg med passivhusstandard.

De 117.000 nye kvadratmeterne på Gardermoen fordeler seg på Sentralbygg Vest – en utvidelse av den eksisterende ankomst- og avgangshallen – og den nye 300 meter lange Pir Nord med 17 nye flyoppstillingsplasser.

En ny togstasjon med direkte atkomst mellom ny og eksisterende del via flere rulletrapper er på plass, samt at det er etablert ny radar- og bakkestasjon, et snøkjøleanlegg og flere rensebassenger. I tillegg kommer all ytre infrastruktur og bygningsmasse som er nødvendig for Skandinavias nå nest største lufthavn, heter det i bygg.no sin omtale av dette gigantprosjektet.

Prosjekttype: Flyplass
Sted: Gardermoen
Byggherre: Avinor
Prosjekt- og byggeledelse: ÅF Advansia
Arkitekt: Nordic - Office of Architecture assistert av NSW.
Prosjekteringsgruppe: Team_T: Nordic - Office of Architecture, COWI, Norconsult, Aas-Jakobsen, Ing. Per Rasmussen.
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim.
Entreprenører: Pir Syd totalentreprise og kjørekulvert, trafikkforplass og vei, Pir Nord - oppstillingsplasser: Veidekke Entreprenør - Energisentral og sweeperhall: BetonmastHæhre Ringerike - Pir Nord og Sentralbygg Vest (SBV) - Grunn- og betongarbeider: NCC Norge - Takkonstruksjon SBV og tak og fasader Pir Nord: Kruse Smith Entreprenør - Pir Nord - grunn- og betongarbeider, banearealer og masseforflytning BA/VA: AF Gruppen Norge - Faste passasjerbroer, busslounge Schengen A35, 37 og person- og varetrafikk vest, ombygging SBØ nivå D og F: Ø. M. Fjeld - Pir Nord - innvendige bygningsarbeider, og bygningsmessigearbeider i kommersielle arealer: HENT - Fjernoppstilling Syd BA/VA, taksebaner, bassenger og banestasjon: Skanska Norge.

Sykepleierskole i Asker
Spennet er stort til den femte kandidaten til Årets Bygg. Sykepleierskolen på Dikemark i Asker består av 36 leiligheter, 7 rekkehus og et garasjeanlegg på totalt 5470 kvdratmeter.  Prosjektet skal transformere internat- og undervisningsbygget til leiligheter og rekkehus. Tandberg Eiendom kjøpte i 2013 den gamle sykepleierskolen på Dikemark av Oslo kommune.
Det er SV Betong AS som er ansvarlig entreprenør. Arkitektene JVA står for utformingen.

Bygningen består av 43 boenheter, fordelt på 36 leiligheter i blokken som strekker seg opp 6 etasjer og 7 rekkehus i lavblokken fordelt over 2 etasjer med direkte tilgang til haven.
-Generelt har det vært et mål å blande eksisterende kvaliteter og historie med nye spennende romløsninger og gode, varige materialer og detaljer. Forhåpentligvis skaper dette boliger av en ny og helt spesiell kvalitet som har en klar tilhørighet til bygningshistorien og det omgivende landskapet, er budskapet fra Jarmund/Vigsnæs  AS Arkitekter MNAL.

Prosjekttype: Boliger
Sted: Dikemark, Asker
Byggherre: Tandberg Eiendom
Entreprenør: SV Betong
Arkitekt: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL.
Rådgivere: RIB: Bubbledeck Norway - RIAku/RIfys/RIBr: Norconsult – RIV: Energi & Miljø – RIE: Rønning Elektro – VA: Sig. Halvorsen - LARK: Gullik Gulliksen.

Vinnerne blir offentliggjort
på Byggegallaen 14. mars, som en del av Byggedagene 2018 som går av stabelen på Radisson BLU Plaza Hotell i Oslo 14. og 15. mars.

Leder for juryen, Kjersti Folvik, sier det også i år har vært mange gode kandidater å velge blant.

Juryen består av:
Kjersti Folvik (juryleder), NGBC
Arne Skjelle, BNL
Morten Lie, DiBK
Heidi Berg, Trimble
Harald Martin Gjøvaag, Selvaag Bolig
Kari Sandberg; EBA
Arve Brekkhus, Byggeindustrien/bygg.no
Lene Eikefjord, Byggenæringens Mediesenter
 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår