Farlig avfall i digital versjon

 
Farlig avfall i digital versjonBildet: Fylkesmann Lars Sponheim i Vestland fylke oppfordret avfallsbransjen til å være krevende brukere av landets fylkesmennsembeter, og understreket viktigheten av en velfungerende bransje. (Skjermdump fra konferansen)
For første gang i den 33 år lange tradisjonen med farlig avfall-konferanser kunne generalsekretær i Norsk forening for farlig avfall, NFFA, Roar Hansen, ønske velkommen til en digital konferanse.

Av Odd Borgestrand

Den planlagte konferansen i Bergen ble avlyst grunnet Covid-19-situasjonen, men om lag 120 konferansedeltakere som fulgte konferansen via nettet fikk et godt utbytte under åpningssekvensen onsdag formiddag. Fylkesmann i Vestland fylke, Lars Sponheim, slo i sin «velkomsttale» fast at det beste eksempelet på farlig avfall i dag er usynlig og heter Covid-19. 

- Fylkesmennene har en viktig rolle ved håndtering av farlig avfall og er et prioritert område, der vi er både tilsyns og forvaltningsorgan, slo Sponheim fast.

Store forskjeller

Han påpekte at det er store forskjeller i hvordan dette saksområdet blir håndtert i de ulike fylkene. Han mente Vestland fylke er blitt dyktigere etter at det Hordaland og Sogn og Fjordane ble slått sammen, men avfallsbransjen må være utålmodig for å sikre en likhet i regelforståelse og praksis mellom de 10 fylkesmennsembetene.

- I dag vet vi at det er store forskjeller rundt om i landet, og det er et klart mål for oss å framstå mest mulig likt i hvordan vi håndtere dette fagområdet, fortsatte han fra sitt kontor i Leikanger, der han har ansvar for forvaltningen også i 59 kommuner.

- Avfallsbransjen er en viktig del av verdikjeden, og er blitt mer profesjonell de siste årene. Dere representerer en viktig samfunnsmessig infrastruktur, og spørsmålene rundt håndtering av farlig avfall må derfor håndteres på en profesjonell måte også fra fylkesmennenes side, understreket Sponheim.

Faglig krevende

Han kom med et lite hjertesukk over alle pålegg som gikk ut fra Miljødirektoratet innenfor dette feltet, selv om han innså at de var viktige. 

- En rekke av oppdragene er faglig krevende, som eksempelvis gjennomgang av avfallsplaner i havner. Bare i Vestland fylke er det 3.500 havner som skal ha slike planer. Kommunene har også et ansvar, og her trenger spesielt de minste kommunene god veiledning. Massehåndtering er også en viktig del av avfallsproblematikken som vi må få bedre kontroll over. Det samme gjelder kontrollen av transportører, der vi skal leve opp til stadig sterkere EU-krav, fortsatte han.

Blandingsøkonomi

- Det mest spennende for oss er avfallsbransjens «blandingsøkonomi» med offentlige og private aktører. Det er viktig å sikre kompetanse og utdanne dyktige fagfolk. Avfallsbransjen er viktig i den grunnleggende samfunnsinfrastruktur, og det handler om økende krav til kompetanse og dokumentasjon. Vi er kommet et stykke på veien til å bygge opp denne delen av infrastrukturen, men det er fortsatt mye kunnskap vi må skaffe oss. Mange av oss trodde dette ordnet seg selv, men farlig avfall må håndteres på en så god måte at det blir minst mulig avfall i en sirkulær økonomi. Derfor oppfordrer jeg avfallsbransjen til å være krevende brukere av fylkesmannsembetene rundt om i landet, avsluttet Sponheim.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår