Ettertraktet treingeniør til konferanse

 
Ettertraktet treingeniør til konferanseFinansparken (Sparebank 1 SR) som blir et av de største næringsbygg i tre i Europa, er et samarbeid mellom Hermann Blumer og Helen & Hard. Illustrasjon: Helen & Hard
Den sveitsiske sivilingeniør Hermann Blumer er en svært ettertraktet treingeniør som har samarbeidet med flere verdenskjente arkitekter. Blumer kommer til Norge for å dele sine erfaringer under Den 6. nasjonale konferansen for trearkitektur 14. november.

Konferansen har brannforebygging i store konstruksjoner som et av temaene.
- Blumer er absolutt enestående! Sammen med internasjonalt kjente arkitekter – slik som japanske Shigeru Ban og norske Helen & Hard - har han realisert oppsiktsvekkende trekonstruksjoner. Noen av prosjektene han har bidratt på har i utgangspunktet ikke latt seg konstruere i tre. Men så har han fått det til. Blumer har mye erfaring, og står bak en rekke tekniske og konstruktive oppfinnelser, forteller arkitekt og PhD stipendiat Ute Groba ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i en pressmelding.

Samtale med Helen & Hard

- Vi er derfor heldige at han vil dele dette med oss under årets konferanse, sier Groba – som er del av programkomiteen til konferansen –  som selv har samlet erfaring med treprosjekter som praktiserende arkitekt. Hun forsker og underviser nå på AHO med fokus på trearkitektur. Under konferansen vil Blumer i samtale med arkitekt Reinhard Kropf fortelle om hvordan han har bidratt til å realisere flere av Helen & Hards avanserte konstruksjoner i tre.

Helhetlig arkitektur
I årets konferanse blir det lagt vekt på samarbeidet mellom arkitekt og ingeniør. Særlig for treprosjekter er det enormt viktig å ha fagkonsulenter med i tegneprosessen fra starten av, og at prosjektet utvikles i dialog.

- Treets rolle i arkitekturen har fått et gjennomslag, ofte med fokus på økologisk og økonomisk bærekraft. Men nå snakkes det også mer om kvalitetene tre kan ha som synlig byggemateriale. Dette kan ha effekter på helse og velvære, men kan også bidra til å skape atmosfære og identitet. Likevel finnes det fortsatt en del utfordringer, forteller Groba.

- Vi ser spesielt utfordringer i markedet med større boligbygg. Her oppstår det spenninger når det skal bygges rimelige leiligheter med redusert byggetid, samtidig som løsningene skal ha både høy teknisk og estetisk kvalitet. Slik jeg ser det er det helt essensielt å diskutere utviklingen av arkitektur ut fra en helhetlig tilnærming, sett både fra et teknisk og opplevelsesmessig perspektiv. Dette fordi bygg som er elsket også blir brukt lengre, påpeker Groba.

Brann og høye bygg i tre
I tillegg til å belyse hvordan kompliserte trekonstruksjoner har blitt realisert i samspillet mellom arkitekt og ingeniør, setter konferansen spesielt fokus på brannforebygging i store konstruksjoner i tre. Dr. ing. og professor II Nils E. Forsén i Multiconsult og AHO skal innlede omkring tema brannrisiko og brannsikkerhet, sammen med brannrådgivere fra Sweco som har hatt brannrådgivning med Valle Wood og Mjøstårnet.

Inspirasjon fra utlandet
- Vi lager mye fint i Norge, men det er viktig å se ut over landets grenser. Derfor har vi invitert arkitekt Markus Lager fra Kaden + Lager i Berlin, et kontor som i tillegg til å være pioner innen  fleretasjes boligblokker i tre i Tyskland, også tar utgangspunkt i det sosiale aspektet når de utformer boliger, sier Groba.

Møt leverandørene
Under konferansen vil flere av de sentrale leverandørene til trearkitektur bidra i samtalene under konferansen. - I tillegg vil produsentene stille ut sine nyeste produkter slik at både deltakere og studenter på AHO får mulighet til å gjøre seg bedre kjent med hva som finnes av produkter i markedet, sier Aasmund Bunkholt som er en av arrangørene av konferansen.  

Fremragende studentprosjekter i tre
Tradisjonen tro vil studenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) presentere fremragende studentprosjekter i tre.

De som vil høre foredragene og se et utvalg av studentprosjektene fra arkitektskolene kan besøke den 6. nasjonale konferansen for trearkitektur som finner sted den 14. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Konferansen har etablert seg som det nasjonale møtestedet for alle som er opptatt av dagens og morgendagens fremragende norske trearkitektur.

Hvem konferansen retter seg mot
Konferansen retter seg mot aktører i hele verdikjeden som har grenseflate mot bruk av tre i arkitektonisk sammenheng, det være seg arkitekter, rådgivere, utførende, byggherrer, eiendomsutviklere, ulike aktører i skognæringen, studenter, forskningsmiljøer og nasjonale og lokale myndigheter.  De fire foregående konferansene har hatt overvekt av arkitekter og byggherrer. Studenter har gratis adgang til konferansen, men må melde seg på.

Konferanseprogrammet (Les mer på www.trearkitektur.no)

Arrangører
Konferansen arrangeres i et samarbeid mellom Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU), Norske arkitekters landsforbund (NAL), Arkitektbedriftene i Norge og Norsk Treteknisk Institutt og Trefokus (teknisk arrangør).

Tid for konferansen:
Onsdag 14. november 2018 Kl 09:00-1700.

Sted for konferansen:
Sted: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår