Et svevende landemerke

 
Et svevende landemerke22 forslag ble levert til konkurransen, og juryen valgte til slutt "Hagsätra hubb". (Ill: Belatchew Arkitekter/Sveafastigheter Bostad).
Belatchew Arkitekter og Sveafastigheter Bostad har vunnet konkurransen om å bygge et nytt landemerke i Hagsätra sentrum, i utkanten av Stockholm.

Av Anna Sjöström

Her planlegges 130 utleieenheter, som skal romme alt fra kollektivleiligheter, co-working kontorer, sykkelverksted, samt Sveriges minste kino. Vinnerforslaget går under navnet "Hagsätra hubb", og skal ha fokus på et aktivt liv og sosial bærekraft.

Levende forstad

Et krav fra kommunen har vært at arkitektforslagene skal bidra til å utvikle Hagsätra sentrum. Sosial, bærekraftig byplanlegging har ligget til grunn for konkurranseutlysningen, der man ville se et bygg som forsterker stedets identitet. 22 forslag ble levert til konkurransen, og juryen valgte til slutt "Hagsätra hubb", fra Belatchew Arkitekter og Sveafastigheter Bostad.

– Det er alltid et privilegium å få være med og utforme områdets nye landemerke. I Hagsätra ville vi spinne videre på visjonen om en levende forstad, samtidig som vi tilfører et nytt lag av samtidsarkitektur, med et rikt innehold, sier Rahel Belatchew, sjefsarkitekt og daglig leder hos Belatchew Arkitekter.

Grundig analyse

Utfordringer med tomten er det kuperte terrenget, men fordelene er mange, mener hun.

– Det er en svært sentral plass, der mange beveger seg til og fra sentrum og T-bane. Den grønne forhøyningen i terrenget har fine kvaliteter som til nå ikke har kommet til sin rett. I vårt forslag har vi spart mye av denne, og dessuten gjort den mer tilgjengelig, sier Belatchew.

En grundig analyse ligger til grunn for arkitektforslaget "Hagsätra hubb". Man har, gjennom intervjuer med beboere i området, samt andre berørte parter, foretatt en sosial, verdiskapende analyse, for å få et bilde av stedet og hvilke behov som finnes her. Nøkkelord her var behov for å øke tryggheten, redusere ”bo-klasseskillene”  og øke kulturtilbudet for beboerne.

Komplekst oppdrag

”Hagsätra hubb” skal etter planen bli en multifunksjonell møteplass og en arena for samvær, studier, entreprenørskap og kunst. Det omfatter også, blant annet, et treningsstudio, en ”fellesstue” for ulike målgrupper på dag- og kveldstid, og det som kommer til å bli Sveriges minste kino.

– Vi er utrolig stolte over å vinne konkurransen om et så komplekst oppdrag. Samtidig er nettopp sosial bærekraft noe vi aktivt arbeider med i alle våre prosjekt, understreker Lars Gärde, forretningsutviklingssjef i Sveafastigheter Bostad.

Prosjektet består av en kombinasjon av boformer, med alt fra ungdomshybler, og kollektivløsninger, til helt ”vanlige” leiligheter.

Fremmer aktivt liv

Bærekraft gennomsyrer hele byggeprojektet, som for eksempel solceller på tak, digitale funksjoner som tilbyr beboerne klimasmarte alternativ som bilpool, ”lastesykler” og leveransebokser for varer, noe som skal gjøre eliminere unødig biltrafikk og parkering.

- Bygget og prosjektets utformning skal fremme et aktivt liv, med stort fokus på sosiale samlingssteder, for å oppmuntre til møte mellom generasjoner, og for å lokke flere besøkende  til Hagsätra, sier Gärde.

I tillegg til å adressere Hagsätras spesifike behov, ble det også stilt høye krav til den arkitektoniske kvaliteten. Sveafastigheter Bostad og Belatchew Arkitekter ville med sitt bidrag gi Hagsätra en ny moderne siluett, der byggets øverste seksjon del gir inntrykk av å sveve i luften.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår