Et stort skritt nærmere realisering av nye Solobservatoriet

 
Et stort skritt nærmere realisering av nye Solobservatoriet.(Illustrasjon: Snøhetta / Plompmozes).
AKTUELLE PROSJEKTER: Snøhettas spektakulære planer for en fullstendig oppdatering av Solobservatoriet i Nordmarka ser nå ut til å kunne realiseres i nær framtid.
av Therese Alne Bolin
 
- Vi har nå akkurat mottatt et kostnadsoverslag fra Bygganalyse, og så langt ser det ut til å prosjektet er realiserbart, sier prosjektleder i Snøhetta, Ingebjørg Skaare. Dermed blir det nytt planetarium og overnattingsrom formet som små planeter rundt observatoriet.
 
Skal tilby mange aktiviteter
Skaare anslår at byggestart kan bli våren 2019. Senteret skal tilby en rekke aktiviteter innenfor astronomi, solstudier, naturvitenskap og opplevelsesaktiviteter, med både skoleklasser, næringsliv, forskere og turister som målgruppe.
- Vi er halveis i forprosjektet og skal nå kalibrere prosjektet opp mot de andre fagene. Så planlegger vi å ha en byggemelding klart før jul, forteller Skaare.
 
Ser realiserbart ut
Solobservatoriet på Harestua i Oppland, som UiO bygget i 1954, ble til slutt solgt til aksjeforetaket Tycho Brahe Instituttet i 2008 for én krone. Foretaket har fortsatt formidlingsaktiviteten ved anlegget, blant annet med realfaglig leirskole.
En stund fryktet man at hele observatoriet måtte avvikles. I 2016 ble anlegget fredet av Riksantikvaren.
Tycho Brahe Instituttet ønsker nå en massiv oppdatering og videreutvikling. 
Ifølge opplysninger Byggfakta har innhentet, skal mulighetene for finansering være store, men prosjektet har foreløpig vært avhengig av å få et realiserbart kostnadsoverslag. Det har de nå fått.
 
Planetarium og himmelteater
Snøhettas design består blant annet av et planetarium og spredte sovesaler formet som små planeter. 
Planetenes plassering rundt det gylne planetariet imiterer planetenes bane rundt sola. Totalt kan de nye byggene ta imot opp mot 200 gjester, og byr på en førsteklasses pedagogisk, visuell og taktil reise inn i astronomiens verden.
Det gylne planetariet vil være det første man legger merke til når man nærmer seg anlegget til fots, en kort spasertur fra nærmeste parkering. Bygget er halvveis begravet under bakken og består av fire nivåer toppet av en gyllen kuppel inngravert med stjernetegn.
Under finner man hjertet til planetariet, et kuppelformet himmelteater som opplyser besøkende om astronomi og nattehimmelen. 
 
FAKTA:
Nybygg av undervisnings-og kompetansesenter for astronomi og praktisk naturfag på Harestua
Prosjektnavn: Solobservatoriet
Byggeplass: Harestua, Lunner kommune, Oppland
Antatt verdi: 100 Mill.kr.
Byggestart: våren 2019
Oppdragsgiver: Tycho Brahe Instituttet AS 
RI Reguleringsplan: Multiconsult ASA 
Arkitekt forprosjekt: Snøhetta Oslo AS 
Arkitekt: Snøhetta Oslo AS 
 
 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår