- Et regjeringskvartal i bare tre er urealistisk

 
-	Et regjeringskvartal i bare tre er urealistiskBruk av tre i bygg med høye sikkerhetskrav, som regjeringskvartalet, vil kreve bruk av andre materialer i tillegg, mener avd.dir. Morten Dybesland i Statsbygg. (Ill: Statsbygg/Team Urbis/Foto: Erik Burås)
AKTUELLE PROSJEKTER: Et forskningsprosjekt viser at massivtre ikke er sikkert nok mot beskytning og eksplosjon på nært hold. Nå inviterer Statsbygg til diskusjon om materialvalg i regjeringskvartalet.
av Therese Alne Bolin
 
Det nye regjeringskvartalet har høye sikkerhetskrav og Statsbygg vil ikke gå inn for å bygge regjeringskvartalet i massivtre alene, men eventuelt i kombinasjon med andre materialer. Politikerne kan måtte fire på kravet om å bruke tre som basisprodukt i det nye regjeringskvartalet, slik Ap, SV, Krf og Sp la fram et krav om i desember i fjor.
 
Tilferdsstiller ikke sikkerhetskrav
For selv når det er snakk om rimelig tykke vegger med massivtre, så vil det ikke være sikkert mot beskytning, forteller avdelingsdirektør Morten Dybesland i Statsbygg. 
- Å bare bruke tre er helt urealistisk. Tre er ikke sikkert nok i bygg med høye sikkerhetskrav, sier han. 
 
Blir masse betong og stål
Testene Statsbygg utførte i forskningsprosjektet var de første i sitt slag når gjelder massivtre. De viste at treveggene eventuelt måtte være ekstremt tykke.
- Det blir i så fall så mye tre at det vil være uhensiktsmessig. Eventuelt må det brukes komposittmateriale, sier han. Uansett må det være en kombinasjon av materialer. Lavkarbonbetong og massivtre kan bidra til lavere klimagassutslipp, og vil være et godt miljøvalg.
- Vi kommer til å bruke masse betong i regjeringskvartalet, og masse stål, men også tre der det er funksjonelt, sier han.
 
Politisk føring på materialvalget
I desember i fjor gikk Krf, Ap, Sp og SV sammen om å be regjeringen om at bygningene i det fremtidige regjeringskvartalet skal ha tre som basisprodukt. Deres hovedanliggende var at dette dreide seg om én av de største enkeltstående offentlige anskaffelsene som vil gjøres i Norge i tiårene framover. De mente derfor én av Norges fremste råvarer, trevirke, skulle være et hovedelement i bygningsmassen.
- Forskningsprosjektet har vist at det både er muligheter og begrensninger i bruk av tre, sa administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg til Statsbyggs nettside i januar. 
Statsbygg tror at det gjenstår mye arbeid før konkrete løsninger er tilgjengelige i markedet. De er også åpne for å se etter løsninger som kombinerer massivtre med andre materialer, som for eksempel lavkarbonbetong.
 
Ikke sikkert nok
Testene viste at krysslimt massivtre har god sikkerhet ved eksplosjonstester på avstand, mens sikkerheten mot ladninger på nært hold er lav. Ved beskytning fra automatvåpen er det ikke sikkert nok. Lavkarbonbetong framsto som like sikkert som vanlig betong, både når det gjelder eksplosjon og beskytning.
 
Statsbygg inviterer nå til seminar om materialbruk i det nye Regjeringskvartalet den 28. mai. Seminaret finner sted i Næringslivets hus i Oslo, og det er gratis å delta. Seminaret arrangeres i samarbeid med Byggenæringens landsforening og Nasjonalt program for leverandørutvikling.
 
 
Utvikling av regjeringskvartalet i Oslo

FAKTA:

Verdi : 15-16 milliarder kroner

Byggestart: januar 2020

Ferdig: 2026

Byggeperiode: 84 mnd

Areal: 180 000

Huskropp: 9

Tiltakshaver: Statsbygg Hovedkontor

Prosjektleder. Atkins Norge AS

RI Reguleringsplan: Nordic Office of Arcitecture AS

Arkitekt forprosjekt: Nordic Office of Arcitecture AS

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS

 
 
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår