Et enkelt grep til fossilfri byggeplass

 
Et enkelt grep til fossilfri byggeplassMed rotoravfukter slipper du å bruke masse energi på å varme luft som må sendes ut over tak – og det er fossilfritt.
Velger du avfukter framfor fossilfyrt byggtørker, får du mye lavere CO2-utslipp, lavere energiutgifter og full kontroll på tørkeprosessen.

Artikkel er skrevet av: Hilde Kari Nylund

Poenget med en tradisjonell byggtørker er å redusere relativ luftfuktighet ved å varme opp kald uteluft. Selve oppvarmingen fjerner ikke fuktighet; den må sendes ut via oppvarmet luft. Dette krever store luftmengder og mye energi til å varme opp kald uteluft – og tørkeprosessen inni bygget avhenger av værforholdene ute.

– Med rotoravfuktere får du full kontroll på fuktigheten inne i bygget, mye lavere forurensning og mye mindre energibruk, sier Odd Olav Fosso, salgs- og prosjektingeniør hos F-Tech.

Kan starte tidlig
Rotoravfuktere fra F-Tech har store overflater med silicagel som fanger fuktigheten fra lufta i bygget, og avfukteren sender tørket luft tilbake ut i bygget. Dette kan gjøres via avkastkanaler i ventilasjonsanlegget, eller med fleksible slanger. En viktig praktisk fordel med rotoravfukter, er at de fungerer effektivt også ved lave temperaturer. (Ned til – 35 °C).

– Vi kan begynne å tørke tidlig i prosessen, allerede i råbyggfasen når bygget er tett. Skulle vi brukt kondensavfukter, måtte vi kjørt opp temperaturen først, poengterer Inge Andersen, lager- og innkjøpsansvarlig hos Lab Entreprenør i Bergen. Kondensavfuktere er bare effektive over 20 °C og relativ fuktighet over 60 %.

Bruker lite strøm
Ifølge Andersen har Lab Entreprenør gode erfaringer med rotoravfuktere, og de eier utstyret selv.

– Vi bruker det stort sett på de fleste prosjektene våre, sier han. Det betyr til bygg i ulike fasonger og størrelser.

– Avfukterne er snille på forbruk. Du må ha strøm fram, men du trenger ikke dimensjonere anlegget større på grunn av det, forteller Andersen.

Sparer 70 % av energiutgifter
– Å bruke en rotoravfukter er egentlig akkurat det samme som å sette opp en gammeldags propanbrenner; du må koble kanaler og få blåst inn luft. Men du slipper å tenke på eksplosjonsfare, poengterer Fosso. I de aller fleste tilfeller kan avfuktere drives av strøm, også i større bygg. Beregninger F-Tech har gjort ut fra faktiske erfaringer, viser at avfuktere kan spare 70 % av energiutgiftene sammenlignet med å bruke varme og ventilasjon.

– Selv om utstyret er litt dyrere å leie enn store byggtørker, vil du totalt sett komme rimeligere ut, fastslår Fosso.

Ny mann for byggebransjen
F-Tech har ansatt en tømrer med fartstid fra skadebransjen blant annet for å fronte smart og miljøvennlig byggtørking. André Olsen (32) fra Ytre Enebakk er bygg- og tømrermester, og fagskoleingeniør fra Norges Byggskole.

– Jeg har alltid vært interessert i fuktteknikk, og synes det er spennende, sier Olsen. Han har blant annet jobbet som fukttekniker i Vskade. Der har han vært med på å tørke ut mange ulike bygninger etter vannskade, og kjenner F-Tech sine produkter fra før.

– De har et godt rykte, så jeg gleder meg til å jobbe med bygningsfysiske løsninger og produkter jeg vet at har god kvalitet, sier Olsen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle