Enighet om utbygging av Filipstad

 
Enighet om utbygging av FilipstadFra venstre: Statens vegvesen ved vegavdelingsdirektør Ing-Cristine Ericson, Oslo Havn KF, styreleder Roger Schjerva, Marthe Scharning Lund, byråd for byutvikling Raymond Johansen, byrådsleder, byråd for næring og eierskap Hanna Marcussen, Bane NOR Eiendom AS ved konserndirektør Petter Eiken.
Byrådet har oppnådd enighet med grunneierne og Statens vegvesen om å utvikle siste del av Fjordbyen, Filipstad.

- Vi skal transformere en containerhavn til en helt ny bydel ved Oslofjorden, en bydel der folk kan bo, arbeide og nyte fjorden. Det blir nye arbeidsplasser, nye rekreasjonsområder og tusenvis av nye boliger. Ikke minst blir bylufta renere fordi vi legger E18 under lokk, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Utbyggingen blir mulig etter at byrådet har forhandlet frem prinsippavtaler med grunneierne, Oslo Havn KF og Bane NOR Eiendom, og Statens vegvesen. Planene for Fjordbyen ble påbegynt i 2000, og arbeidene med å komme til enighet om Filipstad-utbyggingen har pågått i 12 år. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

- Vi har med prinsippavtalene for utbygging tatt et stort skritt videre mot å ta Filipstad tilbake til innbyggerne, sier Johansen og viser til at Filipstad på 1800-tallet var et viktig badested. På 1900-tallet ble Filipstad omgjort til industri- og havneområde. Den ene av prinsippavtalene, avtalen mellom Oslo kommune og Bane NOR Eiendom, skal i tråd med plan- og bygningsloven på offentlig ettersyn i 30 dager. Deretter vil byrådet fremme prinsippavtalene og reguleringsplanene for Filipstad til behandling i bystyret.

Avtalene innebærer at kommunen, grunneierne og statens vegvesen er enige om prinsippene for finansiering og gjennomføring av Filipstadutbyggingen. Dette inkluderer finansiering av byrom, torg, park og sjøbad, og også lokk over E18 med Ring 1 på toppen.

- Filipstad skal gå fra å være et avsperret område med asfalt og industri, til et levende og grønt byområde med boliger, næringsliv, skole og barnehager. Asfalt skal byttes ut med en ny stor park på størrelse med Torshovparken, og der asfaltverket står i dag skal vi i stedet få på plass et stort sjøbad til glede for alle som bor i byen vår. Det er på høy tid at Filipstad og sjøen her åpnes for byens befolkning, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen.

- Oslo vokser og det er viktig å sikre fortsatt utvikling av en moderne og miljøvennlig havn tilpasset byen vår. Denne avtalen frigjør verdier til de store investeringene som Oslo Havn må gjøre i årene fremover. Jeg vil berømme Oslo Havn for konstruktive forhandlinger som både har sikret god byutvikling på Filipstad og for å ha stått på for gode løsninger for havna, sier byråd for næring og eierskap, Marthe Scharning Lund.

- Vi er glade for at vi kan komme videre med utviklingen på Filipstad ved å samarbeide partene imellom, sier administrerende direktør Petter Eiken i Bane NOR Eiendom. Også Ing-Cristine Ericson, vegavdelingsdirektør i Statens vegvesen, er fornøyd: - Signeringen i dag er resultatet av et unikt samarbeid mellom kommune og stat. Dette vil muliggjøre byutvikling i et attraktivt område på Filipstad.

- Jeg er glad for at Oslo Havn bidrar til at byutviklingen på Filipstad endelig kan realiseres. Forhandlingene har ledet frem til gode løsninger, slik at fremtidens generasjoner får en helt ny bydel. Oslo Havn har store ambisjoner om å bidra til en attraktiv og sentral bydel, med havnepromenade og byrom som legger til rette for folkeliv, sier styreleder Roger Schjerva i Oslo Havn.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår