Endrede regler om fast ansettelse og innleie

 
Endrede regler om fast ansettelse og innleieIllustrasjonsbilde: Shutterstock
Stortinget vedtok 11. juni 2018 endringer i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse og innleie fra bemanningsforetak. Endringene trådte i kraft 1. januar 2019 med noen overgangsregler i tillegg.

Endringene omfatter følgende hovedelementer, i følge Arbeids- og sosialdepartementet:

En definisjon av hva fast ansettelse i arbeidsmiljøloven innebærer.

• Den nye bestemmelsen presiserer at det med fast ansettelse menes at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, og at arbeidstaker sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang.

En tydeliggjøring av plikten til informasjon om arbeidstid i arbeidsavtalen.

• Gjeldende bestemmelse stiller krav om at arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstiden. Det vil nå bli tilføyd at dersom arbeidet skal utføres periodevis, skal arbeidsavtalen fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.

En begrensning i adgangen til innleie fra bemanningsforetak.

• Innleie fra bemanningsforetak er i dag tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse (med noen unntak). Det er ikke vedtatt endringer i denne hovedregelen. Loven åpner i tillegg for en utvidet adgang til innleie basert på lokale avtaler. I virksomheter som er bundet av tariffavtale, kan arbeidsgiver og tillitsvalgte inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie. Det er nå vedtatt en endring som innebærer at bare virksomheter bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven (dvs. fagforening som har minst 10 000 medlemmer) skal kunne inngå slik avtale.

Endringene trer i kraft 1. januar 2019. Det er likevel innført noen overgangsbestemmelser. Les mer om dette og om forarbeidene til lovendringen hos Arbeids- og sosialdepartementet:

Hovedelementer i endringene i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse og innleie fra bemanningsforetak (regjeringen.no)

Kilde: Arbeidstilsynet

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår