En felles merkeordning som gjør det enklere å velge sikre stigeprodukter

 
En felles merkeordning som gjør det enklere å velge sikre stigeprodukter
Sikkerhet ved arbeid i høyden er et stort tema i bransjen, da altfor mange ulykker og skader er knyttet til fall. Og mange av fallulykkene skjer fra lavere høyder, og mange ved bruk av stigeprodukter. Bransjen er enig om at man må ta grep for å redusere ulykkestallene og redusere sykefraværet knyttet til fallulykker.

ANNONSE

Grove Knutsen, som har vært eksklusiv distributør for det tyske stigemerket Zarges i Norge siden midten av 60-tallet, lanserte i 2015 stigemerkingen «Ekstra Sikker». Dette var en egen merkeordning for de mest sikre stigeproduktene fra Zarges, basert på den svenske «Bra Arbetsmiljöval» merkingen. Den svenske merkingen ble utformet gjennom et prosjekt mellom Skanska og Ahlsell i Sverige i 2010.

Flere av de store entreprenørene og byggherrene i Norge har i de senere årene vist en økende interessert for en smart merkeordning for sikre stigeprodukter som skal gjøre det enklere å velge sikkerhet. Det ble raskt tydelig at det var et klart behov for en større og bredere merkeordning.

Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) gikk sammen sammen med sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen, inkludert Grove Knutsen og Zarges, og lanserte merkeordningen «Bra Arbeidsmiljøvalg» for sikre stigeprodukter på HMS konferansen i 2017.

- Merket Bra Arbeidsmiljøvalg er utarbeidet for å øke sikkerhetstilstanden ved arbeid i høyden. Det innebærer at produktene tilfredsstiller ytterligere sikkerhetskrav utover de som ligger til grunn for typegodkjenning. Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg har sammen med flere entreprenører og leverandører utarbeidet kriterier for merkingen, heter det i en uttalelse fra EBA.

Du kan laste ned EBAs «Bra Arbeidsmiljøvalg»-flyer her her

Målet med «Bra Arbeidsmiljøvalg merkingen» er å øke fokuset på sikkerhet ved arbeid i høyden på og samtidig gjøre det lettere å velge et sikkert stigeprodukt. Byggherrer, bygg- og anleggsentreprenører og andre aktører i andre bransjer står fritt til å følge og benytte denne merkingen for å sikre at det blir brukt stigeprodukter som tilfredsstiller de viktigste sikkerhetskravene til stiger som bransjen stiller seg bak.

Produkter med «Bra Arbeidsmiljøvalg» -merket skal tilfredsstille en rekke generelle krav som går på at produktene må være produsert og testet etter gjeldende EN norm, krav til plattformstørrelse, trinndybde, sklisikre trinn og krav til at produktene må kunne låses i utfelt posisjon. I tillegg er det utarbeidet en oversikt over ikke godkjente produkter som for eksempel forbyr produkter med tretrinn, produkter uten stoppbøyle, plattform under 30x25 cm og stigeprodukter som er ment for den private forbruker.

Merkingen består også av fire ulike høydenivåer basert på plattformhøyde og minimumskrav knyttet til disse høydenivåene.

Les mer om EN131-1+2 her

Samtidig med at «Bra Arbeidsmiljøvalg»-merkingen ble innført, kom det i 2017 en oppdatering til den Europeiske produksjonsstandarden for stiger, EN131-1+2. Produksjonsnormen stiller nå tøffere krav til profesjonelle stiger, og mindre krav til stiger som er ment for privat bruk. I tillegg ble produsentforskriften oppdatert som nå stiller krav til sertifikat på norsk.

Se opp for det grønne merket fremover. Les vår «Bra Arbeidsmiljøvalg»-brosjyre her.

Om Grove Knutsen
Grove Knutsen & Co AS er en ledende leverandører av arbeidsutstyr som stiger, stillaser, kasser, kofferter, traller, vogner, hjul, belysning, verneutstyr og brannvernutstyr. Helt siden 1946 har vi jobbet hardt og målrettet med å tilby riktig arbeidsutstyr til de som bygger landet. Våre styrker ligger i å utvikle sterke merkevarer og effektive logistikkløsninger. Grove Knutsen er en stolt familiebedrift med tradisjoner og historie helt tilbake til 1946. Vi teller i dag 31 ansatte, inkludert seks dyktige selgere som bor ute i regionene og dekker hele landet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår