E.C.Dahls Eiendom vant energipris

 
E.C.Dahls Eiendom vant energiprisBildet: Lisa Johansen og Nils Magne Vikan i E. C. Dahls Eiendom, omkranset av kommunalrådene Ola Lund Renolen (t.v.) og Erling Moe (t.h.). Foto: Geir Hageskal
Trondheim kommunes energipris for 2019 er tildelt E. C. Dahls Eiendom AS. Juryen berømmer et langsiktig og systematisk energi- og klimaarbeid hos prisvinneren.

Selskapet går foran i energisparing, og har imponert spesielt med energitiltak i mange av sine eksisterende bygg. Tiltak i eksisterende bygg er avgjørende for å innfri klimamålsettingene, og i Trondheim er det et stort antall eldre bygninger. Mange av dem eies av prisvinner E. C. Dahls Eiendom.

Enormt potensial

- Alle eiendommer vi kjøper, er innenfor elveslyngen. Her er det mange eldre bygg. Vi ser et enorme potensial i å redusere energibruken i disse, sier prosjektleder og teknisk forvalter Lisa Johansen i E. C. Dahls Eiendom AS, i en pressemelding.
Selskapet har blant annet utviklet Prinsens gate 39, som i dag huser AtB, til et lavenergibygg. Ifølge innkjøps- og prosjektleder Nils Magne Vikan har E. C. Dahls Eiendom standardisert grønne leiekontrakter til alle sine leietakere.
Juryen berømmer et langsiktig og systematisk energi- og klimaarbeid hos prisvinneren. E. C. Dahls Eiendoms satsing på energisparing monner, og at en så stor aktør går foran, gir dessuten en viktig signaleffekt. Prisen ble gitt for Prinsens gate 39 spesielt, men juryen vektla også de gode resultatene i for energitiltak selskapets andre eiendommer.

Juryleder og Kommunalråd Erling Moe snakket om den globale klimautfordringen da han innledet prisutdelingen i den ærverdige Rådhussalen ved Trondheim folkebibliotek.
- Med energiprisen ønsker Trondheim kommune å hedre aktører som går foran med fremtidsrettede løsninger for redusert energibruk i byen vår, poengterte Moe. Prisen ble i år utdelt for 13. gang.

Robuste tiltak

Juryen ga også hedrende omtale til Koteng Eiendom AS og Posten og Bring.
Sistnevnte får ros for det nye logistikksenteret på Torgård, som er blitt omtalt som Europas mest miljøvennlige postterminal. Samlokaliseringen har gitt en stor reduksjon i arealbruk, trafikkbelastning og klimautslipp. Utslippsfri postombringing ble også trukket frem av juryen.
Koteng Eiendom får hedrende omtale for sin satsing på energitiltak, et arbeid som er blitt trappet veldig opp de siste årene og som gjøres med velprøvde robuste tiltak med eget driftspersonale.

Energitiltak i Prinsens gate 39 og andre av E.C. Dahls eiendommer i Trondheim:

• Prinsens gate 39, bygd i 1987 inngår i selskapets energisatsing og er rehabilitert til å være 13 % bedre enn energi- klasse A med et energiforbruk på 78 kWh/m2 år. Enovas statistikk oppgir 286,8 kWh/m2/år for tilsvarende bygg.

• Midtbyens første solcelleanlegg på taket. Kjøleanlegget brukes som varmepumpe og kan dekke 70 % av byggets varmebehov, samt 100 % av byggets kjølebehov. Bygget har fått individuell sonestyring av ventilasjon, web-basert SD-anlegg, integrert solavskjerming (elektrokromatisk smartglass) m.m. Nye energitiltak under utvikling.

• Leietakerne har «Grønn brukeravtale» som ivaretar energibruk, byggets miljøpåvirkning, avfall, drift og vedlikehold.

• E. C Dahls eiendom sitt store energiprosjekt fra 2012 til 2016 som omfattet 45 eiendommer (de fleste av eiendommene) ga et årlig redusert energiforbruk på 24 %. F.eks. hadde Pirsenteret deretter fram til 2018 redusert årsforbruket med 48 %. Dronningens gate 7 har oppnådd 35 % mindre forbruk av energi sammenliknet for samme periode i 2018 og 2019.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår