Droner inntar byggenæringen

 
Droner inntar byggenæringenBildet: Digitaldirektør i Drone Vol, Lea Bienaimè, tror norsk byggebransje vil ta i bruk droner i løpet av kort tid, til tross for en konservativ innstilling til det nye verktøyet. Foto: Odd Borgestrand
BATIMAT 2017: Under årets Batimat i Paris ble dronen Hercules 10 Spray hedret med innovasjonspris i sølv i klassen for verktøy.

Av Odd Borgestrand
Paris

Dronen er utviklet av det franske selskapet Drone Volt, som holder til bare et steinkast unna utstillingsområdet for Batimat i Villepinte utenfor Paris.

- Hercules 10 Spray er en profesjonell drone for sprøyting av flytende produkter med høy presisjon for byggebransjen, forteller digital manager i Drone Volt, Lea Bienaimè.
Han smiler når han ser visittkortet til Byggfakta i Norge. Det er ikke lenge siden han besøkte aktører i Norge, og de hadde liten sans for det nye verktøyet.
- Hvorfor er nordmenn så utrolig konservative? spør han, med et muntert glimt i øyet.

- De er svært avventende til nye, og mer effektive måter å utføre en jobb på. Nordmenn vil gjerne jobbe på samme måte som de har gjort i generasjoner. De vil tape i kampen om internasjonale kontrakter, og internasjonale aktører vil overta det norske markedet, dersom de ikke endrer innstilling, er Lea Bienaimè sin klare oppfatning.

- Vi må gjøre samme jobb med nye metoder. Dette handler om utdanning og forståelse av den nye hverdagen som også norsk bygge- og anleggsbransje må forholde seg til, slår han fast.
Han er opptatt av at byggenæringen må ta i bruk nye verktøy. Det er den samme jobben som skal gjøres, og her har bygningsarbeidere en unik mulighet til å benytte droner både for inspeksjoner og for eksempelvis vask av tak og fasader.

Selskapet har foreløpig etablert salgskontorer i Danmark, Belgia, Canada, Sveits, Italia og USA, og flere land vil snart komme på listen. Kanskje også Norge og Sverige.
Selv om han beskylder spesielt nordmenn og svensker for å være konservative, håper han å komme i kontakt med seriøse partnere i disse landene. 
- Det er den unge generasjonen vi må satse på, mener han.

Det er selvsagt ikke bare byggenæringen som kan nyte godt av teknologien som Drone Volt har utviklet. Dronen har slått godt an i en rekke ulike næringer, og spesielt landbruksnæringen, elektrisitetsvesen og jernbane har tatt i bruk den spesialutviklede dronen. Dronen kan utstyres med det verktøyet man ønsker, enten det er inspeksjonskamera, malingstank eller rengjøringsmiddel. 

- Vi kan utvikle droner slik hvert enkelt selskap måtte ønske seg, understreker Lea Bienaimè
Han håper det snart blir et gjennombrudd innen batteriteknologien. Med dagens batteriteknologi kan en drone være i aktivitet i 15 minutter.  De siste tre årene har det ikke vært noen utvikling blant batteriprodusentene og drone-industrien venter nå på et gjennombrudd for nye, mindre og mer effektive batterier. Hercules 10 er fullt operativ på bare noen få minutter, noe som reduserer mengden utstyr som skal distribueres og den menneskelige risikoen forbundet med høyder. 

Med sin kraftige pumpe pulveriserer dronen opptil 3 liter væske per minutt. For tak, fasader og andre overflater gir det et mer effektivt resultat enn manuell sprøyting.
I markedsføringen av dronen blir det også gjort et poeng av at den er fullt sammenleggbar. Det gjør den ultrakompakt for enkel transport. Det raske oppsettet gjør det også mulig å behandle et større antall byggeplasser per dag, noe som er med å forsvare investeringen, heter det.

Juryen som hedret Hercules 10 Spray med sølvmedaljen, mener dronen gir bedrifter en høyteknologisk, innovativ, banebrytende identitet som gjør dem i stand til å være mer konkurransedyktige.
- Tenk deg hvor effektiv en drone er når jernbanelinjer eller el-nettet skal inspiseres. Ingeniørene som overvåker Øresund-broa mellom København og Malmø har tatt i bruk drone for å observere endringer i strukturen. De kan stå trygt på bakken og sikre seg detaljerte opplysninger. Det er ingen grunn til at drone-aktiviteten skal stoppe der. Det er kort vei til den norske grensa, sier Lea Bienaimè med et smil.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle