Dørene åpnet for Norsk helsearkiv på Tynset

 
Dørene åpnet for Norsk helsearkiv på TynsetNorsk helsearkiv. (Foto: Statsbygg/Trond Isaksen).
Norsk helsearkiv på Tynset er unikt i verden. Nå er deres nybygg på Tynset offisielt åpnet.
Statsbygg har vært byggherre for Helsearkivet på oppdrag både fra Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet. Under åpningen ble derfor oppgavene delt slik at helseminister Bent Høie holdt tale, mens Statsbyggs sektordirektør Beate Bomann-Larsen  overleverte bygget til kulturminister Trine Skei Grande. Kulturministeren stilte på sin side lokalene til disposisjon for Arkivverket ved riksarkivar Inga Bolstad.
 
Unik virksomhet
Helsearkivet skal motta pasientarkiv fra hele spesialisthelsetjenesten i Norge, og samle dette til ett, nasjonalt helsearkivregister. Det er unikt i verdenssammenheng. Og bygningen er spesialdesignet for nettopp dette formålet skriver Statsbygg i en pressemelding.
 
Helseopplysninger skal bevares i ubegrenset tid, og digitalisering vil føre til økt tilgjengelighet av det papirbaserte pasientarkivmaterialet. Arkivet skal ha kapasitet til mottak, digitalisering og digital bevaring av inntil 100 000 hyllemeter pasientmateriale. Etableringen av Norsk helsearkiv og helsearkivregisteret er en viktig satsing for å fremme medisinsk og helsefaglig forsking.
 
Månedens miljøbygg
Nybygget er på rundt 2.500 kvadratmeter i to etasjer og de framtredende materialene er stål, betong og massivtre. Bygningen har oppnådd klimamålene satt for prosjektet med god margin. Statsbygg gjorde et grundig arbeid med å bearbeide arealene til et effektivt bygg rundt kjernefunksjonene og å skille ut arealene med strenge brannkrav. Helsearkivet ble kåret til månedens prosjekt av Grønn Byggallianse i april 2019.
 
Å oppnå klima- og arealkrav var sentralt i konkurranseutformingen, og valg av totalentreprenør. HENT vant fordi de viste hvordan de ville nå klimamålene ved arealoptimalisering, gode enkeltvalg, og en særskilt god hybridløsning mellom massivtre, stål og betong. Klimagassutslippet for det ferdige bygget er totalt sett redusert med nesten 60 prosent sammenlignet med referansebygget. Dette har vært mulig samtidig som bygget er utformet med høye krav til brannsikkerhet, fysisk sikring og adgangskontroll både rundt og i selve bygget.
 
Nybygget for Norsk helsearkiv på Tynset har kostet rundt 165 millioner kroner. Totalentreprenøren Hent AS har hatt med seg Lusparken arkitekter AS og Norconsult AS som teknisk rådgiver.
 

 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår