Digitalt og perfekt for byggenæringen

 
Digitalt og perfekt for byggenæringenBildet: Støtvig Hotell på Larkollen i Rygge er et gullkantet forbildeprosjekt, mener Geir Rognlien Elgvin fra Moment Team. Foto: Betonmast AS
PERFEKTEBYGG 2017: Det perfekte bygg i en digitalisert tid er hovedtemaet for Perfekte Bygg konferansen, som nå er i gang på Color Magic mellom Oslo og Kiel. Spørsmålet er om bransjen har god nok kunnskap, om de har de rette produktene, løsningene, og viljen til å samarbeide mot framtidens perfekte bygg.

Av Odd Borgestrand
Oslo-Kiel

Det er 21.gang denne konferansen går av stabelen, og denne gang er det 75 deltakere som vil bli med på en spennende sjøreise med en rekke spennende foredrag, speed-møter, faglige diskusjoner og kanskje også noen konklusjoner om hvordan nye verktøy kan bidra til enda bedre byggeprosjekter både i etablerings- og driftsfasen.

- Digitalisering er oppe i alle fora og det er godt at dette er kommet i fokus, sa konferanseleder for Perfekte Bygg, seniorrådgiver Bjørn Forwald i Totalreform, da han i dag åpnet konferansen på Color Magic.
- Digitaliseringen krever åpenhet og vilje til nytenkning, men også om tålmodighet. Hvis du tror du er ferdig utlært, er du ikke utlært men ferdig. Vi må være bevisst på hva vi vet og hva vi ikke vet, mener Forwald.

- Teknologioptimismen er blitt realisme, slo Eivind Bøhn og Geir Rognlien Elgvin fra Moment Team fast. Det skjer mye på teknologiutvikling med nye energikilder og innen infrastrukturen er utslippene allerede betydelig redusert. Den første elektriske lastebilen vil bli lansert allerede neste uke.
- Byggenæringen må forholde seg til politiske vedtak. Arbeidsdokumentene til politikerne er viktig å sette seg inn. I Oslo er det mulig å vise til en rekke vellykkede prosjekter, eksempelvis Barcode, Tjuvholmn, Vulkan og Oslo House, mente Elgvin.

- Det er viktig at både privatpersoner og utbyggere kommer med innspill til et bedre byrom. Det er en balansegang mellom fornuft og miljø, mente Elgvin.
Han trakk fram eksempler fra teknologimiljøet i Los Angeles og California, som ligger langt framme i utvikling av batteriteknologi og landstrøm i havner. Det er viktig at havner kan utvikles slik at arealet blir komprimert og at byer åpner seg ut mot sjøen.

Han trakk også fram Støtvig hotell på Larkollen som et stjerne-eksempel på et innovativt og framtidsrettet prosjekt. En viktig årsak til suksessen var at hotellets nabolag ble er trukket inn i driftsgrunnlaget i planfasen.
- Dette er blitt et unikt byggeprosjekt som virkelig lever opp til både blått og grønt skifte i norsk byggenæring, mente Elgvin.
Når en by eller tettsted kal skal utvikles er det helt avgjørende at ulike aktører snakker sammen for å skape et trivelig og grønt miljø, konkluderte han.

Eivind Bøhn tok for seg innholdet i det digitale skiftet. Kunstig intelligens vil gå forbi et menneskes hjernekapasitet i løpet av et par år. I byggebransjen er digitaliseringen kommet langt innen prosjektering, BIM, grunnarbeider, samhandling, kvalitetssikring, avvikshåndtering, printing, robotisering og prosjektstyring.

- Nasjonalmuseet er det fremste referanseprosjektet som har tatt digitaliseringen inn i sitt totale prosjekt, mente Bøhn, men husket også å trekke fram hotellprosjektet på Larkollen som et gullkantet prosjekt, om enn med en annen økonomisk ramme.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle