- Digitale verktøy like viktig som hammer og sag

 
- Digitale verktøy like viktig  som hammer og sagBildet: Skal man lykkes i morgendagens bygg og anlegg må all datafangst samordnes inn et integrert program. All informasjon må være i sanntid, og det er den store utfordringen for mange bedrifter, mener Kenny Ingram, som er global direktør for bygg og anlegg, infrastruktur og skipsbygging i IFS. Foto: Odd Borgestrand
- Selskaper i norsk og nordisk bygg og anlegg vil gå under på grunn av manglende kompetanse og produktivitet, dersom de ikke tar i bruk de nye digitale løsningene.

Av Odd Borgestrand
Boston, USA

Det mener Kenny Ingram, som er global direktør for bygg og anlegg, infrastruktur og skipsbygging i IFS. Han tegner et dystert fremtidsbilde for selskaper som ikke er i stand til å gjennomføre nødvendige endringsprosesser.
- Selskaper som vil overleve må endre måten de jobber på fordi marginene er under press. Produktiviteten er i dag for dårlig, og ute på arbeidsplassene hentes det inn folk med manglende kompetanse, sier Ingram.

Mer globalt marked

- Prosjektenes leveringsytelse er ikke gode nok, og konkurransen intensiveres i et stadig mer globalt marked. Utenlandske aktører fra andre verdensdeler gjør seg stadig sterkere gjeldende innen bygg og anlegg, og de utgjør både en mulighet og en trussel i bygg- og anleggsnæringen. Derfor må seriøse aktører ta i bruk de verktøy som finnes og øke både sin produktivitet, sin kompetanse og sin gjennomføringsevne, sier Ingram, der Byggfakta møtte ham mot slutten av den store verdenskonferansen til IFS. 1800 deltakere fra hele verden var samlet til IoT-konferansen i Boston, deriblant en rekke norske aktører. Han slår dermed fast at digitale verktøy er like viktig som hammer og sag.

Store kunder i Norge

På kundelista til IFS står blant andre Moelven Industrier, som er Nordens største trevareprodusent. Her finner vi også Byggmax, Alimak Gruppen, Infratek og GK. Anticimex og Jotun er betydelige leverandører til eiendom, bygg og anlegg. Hafslund Nett, OSL på Gardermoen og Statnett er også inne på den omfattende kundelista.
- Skandinaviske selskaper som skal ha mulighet for å lykkes må også investere i transformasjon. Her handler det om å se de store mulighetene og ta et skritt om gangen, sier Ingram, som har 20 års fartstid i IFS.

Fortsatt for konservative

- Historisk sett har bygg og anlegg vært en konservativ bransje der industrialiseringen har gått sakte. Mange selskaper nøler fortsatt med å ta i bruk moderne IT-teknologi og kunstig intelligens. De har ikke sett viktigheten av å bygge opp kompetanse på administrative løsninger. Bransjen er prosjektorientert og bygger ikke sin kompetanse på innhenting av data fra tidligere prosjekter. Det betyr at de i stor grad bygger på praktisk erfaring som lett kan bli en kopi av gamle prosjekter. Det er dette mange rådgiverselskaper med rette blir beskyldt for, - nemlig klipp og lim metoden. Jeg understreket dette også da vi møttes i Atlanta i 2018, og jeg gjentar det her i Boston. Det blir ikke innovasjon av å drive forretning på denne måten, sier en engasjert Ingram.

Innen IT og kunstig intelligens er det en erfaren skotte vi snakker med. I IFS har han ansvaret for å utdanne IFS-medarbeidere innen sine forretningsområder og å belyse de utfordringene disse næringene står overfor. Han er også et sentralt medlem av IFS Product Direction Board, som er ansvarlig for å ta beslutninger om IFS produktstrategi. Han regnes nå som en av de beste spesialistene i prosjektbaserte forretningssystemer og har vært sterkt involvert i å drive IFS-strategien på dette området de siste 16 årene. 

Du kan lese hele dette intervjuet med Kenny Ingram, samt en fyldig dekning av IFS sin verdenskonferanse i novemberutgaven av Byggfakta.

Ikke abonnent på Byggfakta?  Her kan du selv gå inn og tegne abonnementet ditt

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår