Dette er verdens største

 
Dette er verdens størsteSporbyggertoget mates med skinner og sviller. (Foto: Hilde Marie Braaten, Jernbaneverket)
Fellesprosjektet E6-Dovrebanen har denne høsten nyttig bistand fra et sporbyggertog som er Europas eneste og verdens største. Med denne maskinen kan det bygges opptil en kilometer med spor hver dag.

Sporbyggertoget SVM 1000 finnes det bare to av i verden, og regnes for å være verdens største sporbyggertog. Tvillingen holder til i Australia. Den østerriskbygde maskinen er 200 meter lang, inkludert et lastetog med sviller. Ved hjelp av en transportkran mates sporbyggertoget med sviller.

– Med denne maskinen bygges det opptil en kilometer med spor hver dag på Fellesprosjektet. I 2014 bygger vi 70 prosent av dobbeltsporet, mens to kilometer med dobbeltspor vil gjenstå på Korslund. Denne biten skal bygges våren 2015, sier teknisk byggeleder for spor i Fellesprosjektet, Rune Gihlemoen til jernbaneverket.no. 

Den 17 kilometer lange strekningen med dobbeltspor mellom Minnesund og Espa åpner for togtrafikk 19. oktober 2015. Da Dovrebanen åpnet for trafikk mellom Eidsvoll og Hamar i oktober 1880 var alt bygget for hånd med hjelp fra en enorm arbeidsstokk med rallarer. Fortsatt bygges jernbane manuelt i Norge.

Sporbyggertoget er sårbart for minusgrader. Derfor flytter nå toget seg inn i den nesten fire kilometer lange Ulvintunnelen for å bygge dobbeltspor der fram til begynnelsen av desember før turen går til Sverige.

Seks personer bemanner sporbyggertoget. De kontrollerer at den lille plogen helt fremst på toget fordeler pukken jevnt og mater svilledispenseren med sviller med hjelp av en transportkran som suser fram og tilbake. De 120 meter lange skinnene kappes, skjøtes sammen og legges på plass.

Dovrebanen åpnes for ordinær togtrafikk i 2015. Da skal togene kunne holde en hastighet på 200 kilometer i timen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår