Dette er finalistene til Oslo bys arkitekturpris

 
Dette er finalistene til Oslo bys arkitekturprisDe tre finalistene til Oslo bys arkitekturpris, f.v.: Gateanlegg i Deichmans gate og Wilses gate (foto: Janicke Ramfjord Egeberg), Vega scene (Foto: Åse Holte) og Nordtvet gård barnehage (foto: Finn Ståle Felberg)
En barnehage, to opparbeidede gatetun og et kulturhus kjemper om å vinne Oslo bys arktitekturpris 2019. Årets finalister er gateanleggene i Deichmans gate og Wilses gate i sentrum, Nordtvet gård barnehage på Kalbakken og Vega Scene i Hausmansgate.

- Alle finalistene er spennende på hver sin måte, og de viser mye av mangfoldet og kvaliteten i det som bygges i Oslo for tiden. Det sier Anders Røberg-Larsen (Ap), leder av byutviklingskomiteen, i en pressemelding.

- Nordtvet barnehage ligger i min egen bydel og er en barnehage som vekker oppsikt i nærmiljøet. Det er et annerledes bygg som stikker seg ut i en ellers relativt ensartet bebyggelse fra 1950- og 60-tallet, i et område hvor det bygges lite nytt. Jeg synes det er flott at et barnehagebygg kan vekke nysgjerrighet, noe dette bygget gjør. Materialbruken gjør at bygget passer fint inn i miljøet til Nordtvet gård.

- Når det gjelder Vega Scene er dette også en verdig finalist. Kulturhuset er rimelig og beskjedent utført på en god måte, med arkitektoniske grep innendørs gir muligheter for fleksibel bruk. Bygget fyller et tomrom som har ligget brakk i mange år, og det vil trolig bli en spennende driver i den videre utviklingen av Hauskvartalet.
- Gateanlegget i Deichmans gate og Wilses gate viser hvordan det er mulig å transformere bygatene til grønne trivelige lunger, sier han.

Ellen Hellsten er leder for Rådet for byarkitektur og er også godt fornøyde med årets finalister. - Det er et interessant knippe prosjekter, men jeg poengterer at de ikke er valgt ut for å vise et spenn eller «kle hverandre». Finalistene er «beste praksis prosjekter» uavhengig av bygningskategori. Det var flere gode prosjekter i år, men disse tre er spesielt forbilledlige; vakre, intelligente og bærekraftige prosjekter som byen kan være stolte av, sier hun.

- Det er viktig å kunne markere miljøhovedstadåret med et slikt tema, og alle finalistene er gode representanter for dette. Alle tre legger til rette for ny bruk eller «ombruk» av uutnyttede arealer som kommer befolkningen vår til gode, sier Røberg-Larsen.

Siden påmelding av kandidater til prisen er åpen for alle, tok i fjor politikerne, i samråd med Rådet for byarkitekturen, initiativ til en faglig begrunnet silingsprosess der kun de aller beste prosjektene får hedersbetegnelsen «nominert».  - Dette spisser både utstillingen og konkurransen, og holder kravene til kvalitet oppe.
- Mangfoldet av prosjekter som man ser blant alle de påmeldte er likevel interessant dokumentasjon og alle får plass i katalogen. Så på en måte så komplementerer disse to kategoriene hverandre, sier Hellsten. - Det var flere som knivet om nominasjonsprosessene i år enn tidligere, men jeg er meget fornøyd med de ni som nå stilles ut.

Nytt av året er at byens befolkning kan besøke alle de ni nominerte. Det skjer under arkitekturfestivalen Open House Oslo 21. og 22. september.
I år står utstillingen på Fridtjof Nansens plass, hvor den står ut oktober. Utdelingen skjer i bystyresalen i Oslo rådhus 17. oktober og prisen deles ut av ordføreren. Arrangementet er åpent for alle. 

Utdrag av juryens begrunnelse for de tre finalistene:

Gateanlegg i Deichmans gate og Wilses gate:
"Gatetunene i Deichmans gate og Wilses gate er opprustet med dekke, møblering og beplantning, samt ni større regnbed som håndterer overvannshåndteringen åpent i dagen. Bærekraftige løsninger og høy kvalitet gjør dette til et forbildeprosjekt".
Adresse: Deichmans gate, sentrum
Bruk: Gate
Landskapsarkitekt: Asplan Viak
Andre aktører: Braathen Landskapsentreprenører AS
Byggherre: Bymiljøetaten
Areal: 300 m

Nordtvet gård barnehage:
"Med Nordtvet Gård barnehage har arkitekt og utbygger gitt et flott tilskudd til lokalområdet på Kalbakken. Det har blitt et lekent, vakkert og varig anlegg, som i tillegg går svært godt med besøksgårdsanlegget og øvrige omgivelser".
Adresse: Gårdsveien 7, Kalbakken
Bruk: Barnehage
Arkitekt: Morfeus arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Studio HP AS, Morfeus arkitekter AS, Holo & Holo AS
Byggherre: Pioner Barnehager AS
Areal: 1000 m² BRA

Vega scene:
"Vega scene har med sitt helstøpte arkitektoniske uttrykk blitt et friskt og imponerende tilskudd til Hausmanns gate, med tre kinosaler og en teaterscene omkranset av flerbruks- og publikumsarealer. Prosjektet er svært bærekraftig i bred forstand, både økonomisk, sosialt og miljømessig".
Adresse: Hausmanns gate 28, sentrum
Bruk: Kultursenter
Arkitekt: Asplan Viak AS
Byggherre: Urbanium Eiendom AS
Areal: 3416 m² BRA

Alle de ni nominerte (og utstilte) i alfabetisk rekkefølge:

• Gateanlegg i Deichmans gate og Wilses gate
• Nedre Foss gård
• Nordtvet gård barnehage
• Nye studentboliger på Kringsjå
• Rekkehus i Ullevålsveien 98 A-E
• Rødtvet barnehage
• Torgbygget i Nydalsveien 33
• Tufoen
• Vega scene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår