Den Magiske Fabrikken skal doble kapasiteten

 
Den Magiske Fabrikken skal doble kapasitetenEnova har nå tildelt Greve Biogass 114 millioner kroner til utvidelse av Den Magiske Fabrikken. Med utvidelsen av produksjonen vil biogassen erstatte over 20 millioner liter diesel og store mengder kunstgjødsel hvert år. (Foto: Multiconsult AS)
AKTUELLE PROSJEKTER: Med 114 millioner kroner i støtte fra Enova skal Den Magiske Fabrikken utenfor Tønsberg bygges ut. Landets største fabrikk for biogass skal doble kapasiteten. Multiconsult AS har fått i oppgave å lede arbeidet med utbyggingen.
Av Tore Kubberød
 
Den Magiske Fabrikken er et nasjonalt pilotanlegg, og det største av omlag 40 biogassanlegg i Norge.
 
En spydspiss for bioenergi
Anlegget behandler matavfall fra en rekke kommuner langs indre Oslofjord, i tillegg til husdyrgjødsel fra cirka 60 bønder i Vestfold. Her lages det i dag biogass til transport tilsvarende cirka 70 GWh/år, og biogjødsel som går tilbake til bøndene som erstatning for bruk av kunstgjødsel i landbruket. Fabrikken ligger på Rygg Industripark utenfor Tønsberg og er blant spydspissene i utvikling av bioenergi og sirkulær bioøkonomi i Norge.
Hjellnes Consult, nå en del av Multiconsult Norge AS, har siden 2013 hatt all prosjektledelse og byggeledelse for utbyggingen av Den Magiske Fabrikken. Nå har selskapet fått i oppgave å utvikle ytterligere to produksjonslinjer. Arbeidet er allerede i gang, og senere i år blir det utlyst en konkurranse mot hovedentreprenør. 
 
Blir til biogjødsel
Det er Grenland Vestfold Biogass AS (Greve Biogass) som driver Den Magiske Fabrikken. Selskapet eies av kommunene og avfallsselskapene i Grenland og Vestfold. Formell tiltakshaver er Tønsberg kommune.
Fabrikken gjenvinner matavfall og husdyrgjødsel til klimavennlig biogass og verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. Matavfallet kommer blant annet fra innbyggerne i østlandsområdet fra Kragerø til Asker, mens husdyrgjødselen kommer fra landbruket i Vestfold. I dag gjenvinnes 11.000 tonn matavfall og husdyrgjødsel i anlegget årdlig, noe som gir en biogassproduksjon som tilsvarer 6,8 millioner liter diesel. 
 
Får 114 millioner kroner fra Enova
Enova har nå tildelt Greve Biogass 114 millioner kroner til utvidelse av Den Magiske Fabrikken. Med utvidelsen av produksjonen vil biogassen erstatte over 20 millioner liter diesel og store mengder kunstgjødsel hvert år.
 
FAKTA
Nybygg ved Den Magiske Fabrikken
Tønsberg, Vestfold
Tiltakshaver: Tønsberg kommune
Verdi: 20-40 millioner kroner
Antatt byggestart: Januar 2019
Representant for tiltakshaver: Multiconsult AS
Leietaker: Grenland Vestfold Biogass AS
Totalentreprenør: Antatt utlevering av anbud i oktober 2018.
 
 
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår