De færreste bruker penger på miljø i boligen

 
De færreste bruker penger på miljø i boligen
Nordmenn elsker å pusse opp, men velger nytt kjøkken og ny tapet, fremfor tiltakene som øker komforten og reduserer energiutgiftene. Under halvparten av de som går med oppussingsplaner vil gjøre tiltak som reduserer energibruken.

Hvert år bruker nordmenn 60 milliarder på oppussing. En fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Enova, bekrefter inntrykket av nordmenn som verdensmestre i oppussing. Hele 56 prosent av husholdningene har konkrete planer om å oppgradere boligen i løpet av de neste tre årene. Men bare 42 prosent av de oppussingskåte, planlegger tiltak som reduserer energibruken.

– Mange er nok ikke klar over hvor mye moderne varmeløsninger og etterisolering øker bo-komforten. Lav strømpris gjør nok også at mange tror det er lite å spare, men gjør du noe med varmebehovet eller varmeløsningene dine, er det mange tusenlapper å hente, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Rett til penger tilbake

Enova anbefaler at man tenker energieffektivitet både ved rehabilitering og enklere oppussing.

Dersom boligeieren har muligheten til å ta store grep er for eksempel varmepumpe og vannbåren varme gode tiltak, mens tidsstyring av panelovnene gir besparelser også for de som ikke vil legge like mye i potten.

– Både små og store tiltak har effekt. Gjennom Enovatilskuddet har du nå krav på å få penger tilbake for i alt 12 ulike energitiltak. Enovatilskuddet skal stimulere flere til å ta energigrep når de pusser opp, sier Kvam.

Langsiktige verdier

Også de som selger boliger ser verdien i energismarte løsninger. Meglerkjeden Eie opplever at spesielt de som kjøper rekkehus og enebolig er opptatt av lave strømutgifter.

– Det stilles høyere og høyere energi- og miljøkrav til nye boliger og dette påvirker også resten av boligmarkedet. Om ti år kommer boligkjøpere til å legge enda mer vekt på alternative energikilder og muligheter for å spare energi. Derfor bør du absolutt gjøre noe med energibruken når du likevel skal pusse opp, mener administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling.

Datainnsamlingen er gjennomført på TNS Gallups aksesspanel (GallupPanelet) med webintervju i perioden 16. – 23. februar 2015. Totalt 1115 respondenter.

·         Media som ønsker å komme i kontakt med huseiere som har prioritert energitiltak, kan kontakte Enova

·         Media som ønsker å komme i kontakt med boligkjøpere som har lagt vekt på energi- og miljøegenskaper, kan kontakte Eie Eiendomsmegling.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår