Danske landskapsarkitekter vant Tananger-prosjekt

 
Danske landskapsarkitekter vant Tananger-prosjektBildet: Parken i Tananger avsluttes i en stor trapp, som ender i vannet ved siden av Fiskernes Hus. Illustrasjon: BOGL
Det danske landskapsarkitektkontoret BOGL har vunnet planleggings- og designkonkurranse om sentrumsutvikling i Tananger i Sola kommune.

- Det er vår klare overbevisning at prosjektet vil styrke det maritime miljøet og byens og havnens uvurderlige visuelle, landskapelige og funksjonelle relasjon til havet. Prosjektet samler torg, havn og park i et kraftsenter av aktiviteter og muligheter i Tananger. Dette prosjektet skal brukes som springbrett for BOGL sitt første internasjonale kontor, som allerede er under etablering i Oslo, sier administrerende direktør og partner i BOGL, Adam Bang, i en pressemelding.

Tananger står ovenfor en befolkningsvekst på 13.000 de neste 30 år. Det er mere enn en fordobling av innbyggertallet i dag. BOGL sitt vinnerforslag viser hvordan byen kan utvikles til å romme de mange nye borgerne. Intensjonen er at Tananger skal markere seg som et attraktivt sted å bo, jobbe og besøke, med utgangspunkt i byens eksisterende kvaliteter.

- Det er vår klare overbevisning at prosjektet vil styrke det maritime miljøet og byens og havnens uvurderlige visuelle, landskapelige og funksjonelle relasjon til havet. Prosjektet samler torg, havn og park i et kraftsenter av aktiviteter og muligheter i Tananger, sier kreativ direktør og partner i BOGL, Jens Linnet.

- Vannet er en uunngåelig attraksjon i Tananger og byens historie knytter seg til havet. Helhetsplanen foreslår derfor å flytte torget ned til havnen, så havnens kvaliteter og nærheten til vannet, bringes i spill som en aktiv del av bylivet. Plasseringen av torget på havnen har den fordel at den samler bylivet, i det forholdsvis lille samfunnet, på ett sted og skaper synergi mellom områdenes funksjoner og aktiviteter. Det vil på denne måten bli et velfungerende og velbesøkt byrom både til hverdags og ved spesielle anledninger.

Vi har gjort oss umake med å ikke tilføye noe fremmed, men i stedet utnytte de eksisterende kvaliteter i Tananger. Vi er veldig opptatt av å jobbe med skjønnheten i det som allerede er, gi det plass og skape et sted, understreker Jens Linnet.

Helhetsplanen inneholder av samme årsak også et skisseforslag til Fiskernes Hus, som skal agere som ankerpunkt i byutviklingen og skape overgang mellom vann og by. Fiskernes Hus rommer fasiliteter for lossing av fiskernes fangst og både oppbevaring, rensing og forarbeid av fisken, samt offentlige fasiliteter som fiskeforretning og spisested. Utenfor huset, mot parken, er det også foreslått et utekjøkken med grillplass og et lite røykeri. Fiskernes Hus understøtter fiskeriets enorme betydning for Tananger både tidligere og i dag.

- Etterspørselen etter dansk landskapsarkitektur i Norge er stor, men det er et fåtall, faktisk kun én, for å være helt presis, av danske landskapsarkitektkontor, som er representert med lokalt kontor i Norge. BOGL endre på, som et ledd i vår strategi om økt vekst og internasjonalisering. Vi opplever en stigende etterspørsel etter vår viten og kompetanse i Norge. I et marked, ikke ulikt det danske, hvor mange store virksomheter prøver å oppruste innenfor bransjens mange forskjellige disipliner, står vi sterkt som uavhengig spesialist. Vi jobber utelukkende med landskapsarkitektur og tror på at skjønnhet skaper forandring, mener Bang.

- Vi kan samarbeide med alle og bringer med oss dansk tradisjon, verdier og erfaringer. Dette spiller godt sammen med den norske tilgangen til oppgavene. Vi opplever et velfungerende samarbeid med våre norske kollegaer, som vi gleder oss til mer av i fortsettelsen, sier Adam Bang avslutningsvis.
BOGL feirer 10-års jubileum i år.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår