Dagbøter for manglende energimerking

 
Dagbøter for manglende energimerking
NVE sender nå dagbøter til byggeiere som ikke etterlever reglene for energimerking.

NVE sender nå dagbøter til byggeiere som ikke etterlever reglene for energimerking.

Over 60 av de 92 kontrollerte byggene manglet enten energimerke eller energivurdering og mottok dermed varsel om tvangsmulkt fra NVE (Noregs vassdrags- og energidirektorat). Det er første gang NVE følger opp en slik kontroll med økonomiske reaksjoner.

Energivurderingen mangler ofte
Fungerende seksjonsleder Olav K. Isachsen i NVE forteller at det er energivurderingen av tekniske anlegg, og da spesielt kjelanlegg, som mangler. – Ordningen er litt mindre kjent enn energimerkingen, selv om begge deler ble obligatorisk fra 2010. Forskjellen kan kanskje forklares med at energimerket har blitt et verdipapir for byggeierne siden det må fremlegges ved utleie og salg av bygg.

Verdi i energivurdering
Avdelingsleder Ole Fiskum i Entro AS, som er Norges største aktør innen energimerking og energitekniske vurderinger, deler Isachsens inntrykk av at den tekniske energivurderingen har blitt oversett i større grad enn energimerkingen, selv om den er underlagt samme forskrift. – Den energitekniske vurderingen krever mer kompetanse og du får ingen plakat eller karakter. Resultatet er en rapport du kan bruke til interne forbedringer – og dermed senke energiforbruk og utgifter. – Nytteverdien kan være stor, dersom rapporten brukes aktivt, sier Fiskum. En økning i forespørsler om energimerking og energivurdering etter at NVE varslet flere kontroller har foreløpig ikke påvirket Entros kapasitet til å utføre slike oppdrag. – Byggeiere som trenger hjelp til å møte kravene i Energimerkeforskriften kan bare ta kontakt med oss i Entro.

Viktig informasjon
Isachsen i NVE mener også at byggeierne bør se nytteverdien i energivurderingene. – Den første konsekvensen av å ikke følge forskriften er jo at du ikke får rapporten, som gir oversikt over forbedringsmuligheter på anleggene dine. Rapporten kan brukes i planleggingen av videre drift, og mange går dermed glipp av muligheten til å gjøre besparelser. Andre konsekvens er varsel om tvangsmulkt.

Leietakere ønsker energieffektive bygg
Det er ikke bare miljø- og energimessige grunner til at byggeierne bør prioritere energimerking og teknisk energivurdering. Undersøkelser fra NVE viser at 8 av 10 leietakere mener at energieffektivitet i bygg de leier er viktig og at bare halvparten av norske næringsbyggeiere har gjort noe for å redusere energiforbruket de siste tre årene. Isachsen i NVE mener mange byggeiere bør begynne å se på energimerkeordningen i et nytt lys. – Om du kun ser på forskriftskravet som en plikt du må oppfylle blir det utelukkende en ekstrakostnad. De som bruker en ekspert til å utføre energimerkingen og energivurderingen kan derimot oppleve stor merverdi av rådene og tiltaksforslagene de får. Dette er også tilbakemeldingen vi får fra de som har fulgt opp forskriftsplikten – de bruker energivurderingen og energiattesten som et ledd i arbeidet mot bedre energibruk – og lavere driftskostnader.

De store går foran
Både Isachsen og Fiskum er samstemte i at de store profesjonelle aktørene er flinkest i klassen. – Våre store kunder, som DNB, Entra og KLP, går foran med veldig fine eksempler. De ønsker å bruke energimerket aktivt for å forbedre byggene sine. De har klare miljøstrategier og energimål og jobber svært konkret sammen med oss for å nå sine mål, sier Fiskum. Isachsen tror de mindre aktørene på markedet enten ikke har oppfattet forskriften som nødvendig eller ikke har satt seg inn i den i det hele tatt. – Yrkesbyggeiere er en bredt sammensatt masse. Vi håper, og tror, at flere nå vil se nytten og følge etter de store, konkluderer Isachsen.

Entro har ekspertisen
Entro overvåker i dag over 24 millioner kvadratmeter med næringseiendom og har utført over 700 energimerkinger. Entro har fagpersonell som jobber utelukkende med energimerking, energivurdering og energiattester.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår