Byggkvalitetsutvalget anbefaler flere endringer

 
Byggkvalitetsutvalget anbefaler flere endringerByggkvalitetsutvalget overleverte i dag rapporten "Forsvarlig byggkvalitet – kompetanse, kontroll og seriøsitet" til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. (Foto: KMD, Fotograf Sturlason/Utenriksdepartementet).
Kvalitet og seriøsitet skal lønne seg for dem som bygger, og Byggkvalitetsutvalget foreslår nå flere endringer i regler og byråkrati. Målet er et enklere system så kvalitet og seriøsitet blir et konkurransefortrinn.

Byggkvalitetutvalget foreslår en betydelig opprydding i et tungrodd og byråkratisk regelverk.

 - Store ressurser i både bygge- og anleggsnæringen og det offentlige går i dag med til å følge regler som dels er overflødige og dels virker mot sin hensikt. Vi foreslår et enklere system der kvalitet og seriøsitet i større grad blir et konkurransefortrinn for aktørene, sier utvalgsleder Nils-Henrik Mørch von der Fehr i en pressemelding.

Utvalget overleverte i dag rapporten "Forsvarlig byggkvalitet – kompetanse, kontroll og seriøsitet" til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

 - Det er mye positivt å si om norsk bygge- og anleggsnæring. Det bygges mye og det bygges jevnt over med høy kvalitet. Samtidig har næringen sine utfordringer. Det skjer for mange og alvorlige byggfeil, og det er et betydelig innslag av arbeidslivskriminalitet. Dessverre er noen av de sentrale virkemidlene i plan- og bygningsloven lite egnet til å fremme kvalitet og kompetanse i næringen, sier von der Fehr i meldingen.

 - For å møte disse utfordringene, kreves det et sett av tiltak slik at det lønner seg å levere kvalitet og være seriøs. Det såkalte ansvarsrettsystemet foreslås avviklet, slik at byggherren alene står ansvarlig overfor det offentlige dersom det ikke bygges i tråd med gitte tillatelser. Dette vil gi et tydeligere regelverk og redusere misforståelser om hvilket ansvar aktørene i næringen påtar seg.

I pressemeldingen fra KMD heter det også:

"Dagens system, der staten bestemmer hvem som er kvalifisert til ethvert byggearbeid, og der praksis og erfaring i liten grad får uttelling, foreslås også avviklet. I stedet bør det gjelde kompetansekrav for dem som gjør arbeider som er avgjørende for at boliger og bygg skal være sikre og trygge. Sentral godkjenningsordning foreslås derfor nedlagt og erstattet med lovregulering av yrker. Styrket kontroll på byggeplass, innføring av byggskadeforsikring for boliger og satsning på næringens egne erfaringer om kompetansebehov, er blant tiltakene som foreslås. Det skal lønne seg for næringen å levere kvalitet og være seriøs.

Samlet vil tiltakene bidra til en velfungerende bygge- og anleggsbransje med færre byggfeil og færre useriøse aktører, der boligkjøpere får boligen de har bestilt. Tiltakene vil også bidra til et mer forståelig regelverk som harmonerer med reglene i andre land."

(Kilde: KMD)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår