Bygger trådløst og fremtidsrettet

 
Bygger trådløst og fremtidsrettetChristian Jensen, fagansvarlig i Snekkerteam AS (t.v.) og Kim Kuremyr i Minel Klavestad.
Byggmesterfirmaet Snekkerteam satser på smarthus-klare boliger. Det Østfoldbaserte entreprenørfirmaet har staket ut en ny kurs for hvordan selskapet bygger boliger:

– Vi tar i bruk trådløs smarthusteknologi. Det gir fordeler til både boligeier og for oss som bygger boligene, sier Christian Sundt Jensen som er fagansvarlig i Snekkerteam AS, i en pressemelding.

Selskapets første smarthus-klare tomannsbolig måler om lag 150 kvadratmeter, og ligger i Edvard Strandsvei i Sarpsborg. Nå vil selskapet utvide satsingen på trådløs styring:

– Boligene bygges raskere fordi man slipper å borre hull i vegger og tak for å trekke kabler, nå styres lys trådløst. Samtidig ligger alt til rette for smarthusoppgraderinger. Da har man en verden av muligheter, sier Jensen, som mener flere og flere ønsker teknologi i boligen. Det er ikke bare yngre som er opptatt av dette. Nylig flyttet et par i 50-årene inn i et av husene vi har bygget. De var raske med å koble seg opp på mobil-appen som styrer huset.

Teknologien leveres av energistyringsselskapet Eaton, som har levert den trådløse smarthusløsningen xComfort i Norge i 17 år.

– Stadig flere får øynene opp for fordelene med smarthusteknologi. En lysbryter som slukker alle lys, samt at varmen automatisk senkes når man forlater boligen, er veldig populært. Dette er et godt eksempel på en bedrift som satser, utvikler seg i tråd med tiden og setter boligeieren i sentrum. Det tror jeg vil lønne seg – flere bør bygge smarthus-klare boliger, sier Jon Helsingeng som leder Eaton i Norge.

Enklere hverdag
Jensen fikk ideen da han selv installerte smart styring av lys og varme i egen bolig.

– Jeg tenkte at dette må firmaet starte med – vi arbeider for å skape gode bo-opplevelser, og det er ingen tvil om at hverdagen blir enklere med teknologi.

Snekkerteam har i år 20-årsjubileum og består av 13 ansatte som bygger om lag 15 boliger i året. Jensen håper satsningen vil gi selskapet konkurransefortrinn:

– Vi skal være ambisiøse og nytenkende. Flere og flere entreprenører vil nok benytte trådløs teknologi fremover fordi arbeidet går smidigere, boligene blir bedre og mer verdt, samt at kostnaden er omtrent den samme. Det er en vinn-vinn-situasjon, og jeg er glad for at vi er tidlig ute, sier Jensen.

Han støttes av Kim Kuremyr i elektrobedriften Minel Klavestad Installasjon AS som installerer teknologien:

– Jeg syntes det er tøft av Snekkerteam å satse på smarthusteknologi. Bedre styring gir fordeler som en enklere hverdag, lavere strømregning og energiforbruk, samt at man over tid kan bygge på med mer teknologi som gir flere muligheter.

I et normalt norsk hjem står romoppvarming og varmtvann for om lag 80 prosent av strømregningen, ifølge beregninger fra Sintef. Statsforetaket Enova arbeider for omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge. Før kunne privatpersoner motta støtte fra Enova for å installere et styringssystem for varme.

– Å holde kontroll på energibruk i boligen er et viktig klimatiltak. Dersom man hadde brukt den tradisjonelle kablede installasjonsmetoden måtte boligeier ha gjort store grep for å få en god smarthusløsning. Her snakker man om å bygge på og legge til, noe som gjør veien til et fullverdig smarthus kort og kostnadseffektiv, sier Kuremyr.

Han mener elektrikere bør bygge opp erfaring og kompetanse om smarthus:

– Dette er fremtiden og hva man forventer i nye boliger. Det er bare å hoppe uti med samla ben, følge med på utviklingen og være frempå, avslutter Kuremyr.

Om Eaton:
Eaton arbeider for å forbedre livskvaliteten og miljøet gjennom bruk av strømstyringsteknologi og -tjenester. Vi tilbyr bærekraftige løsninger som lar kundene håndtere elektrisk, hydraulisk og mekanisk kraft – mer sikkert, effektivt og mer pålitelig. Eatons omsatte i 2019 for 21,4 milliarder dollar, og vi selger produkter til kunder i mer enn 175 land. Vi har ca. 93 000 ansatte. For mer informasjon besøk Eaton.com.

Om Snekkerteam:
Snekkerteam har i dag hovedkontor utenfor Sarpsborg. Det lokale byggmesterfirmaet tegner, prosjekterer og gjennomfører byggeprosjekter. Selskapet består av 13 ansatte, og samarbeider med ferdighusleverandøren Blå Bolig.

Om Minel Klavestad:
Minel Klavestad Installasjon AS er et elektrikerfirma i Sarpsborg. Selskapet startet i 1978 da Per Klavestad etablerte Per Klavestad Elektriske AS. I 2007 ble Per Klavestad Installasjon AS fisjonert fra morselskapet. I 2017 ble Minel AS (tidl. Elnett Øst AS) hovedaksjonær. Minel Klavestad Installasjon er en del av Minel AS som er Norges femte største elektroentreprenør. Minel består av 15 medlemsbedrifter, med over 400 ansatte, og en omsetning på 600 mill.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår