Bygger spektakulær trappebru over Vøringsfossen

 
Bygger spektakulær trappebru over VøringsfossenSlik blir brua ved turistanlegget ved Vøringsfossen. (Ill: arkitektkontoret Carl-Viggo Hølmebakk).
AKTUELLE PROSJEKTER: - Den minner om et dyr i sprang, skrev juryen da de plukket ut bruforslaget til arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk. Brua er på 47 meter og kan bli en ny turistmagnet.

Av Therese Alne Bolin

Grunnarbeidene er nå i gang i fjellsidene ved Vøringsfossen, der brua skal binde sammen Fossli og Fossatromma.

 - Det er boret inn ganske lange stag, fjellsikringsbolter, inn i fjellet i en slags vifteform  - for å sikre fjellet, forteller Halvard Amble, arkitekt ved arkitektkontoret til Carl-Viggo Hølmebakk.

 - Det er og gjort pigging og støp, i tillegg til at det nå er målt med høy presisjon, sier Amble.

Det er beregnet en byggeperiode på 24 måneder.

Brua består av 99 trinn og høydeforskjellen blir 16 meter. 

 

Utsiktsplattformer: Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk har ønsket å skape en helt ny opplevelse av elva og fossen gjennom en vel to kilometer lang og sikker tursti langs kanten av stupet mot Måbødalen. Her er utsiktsplattformene ved Fossli hotell. (Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk).

Consolvo er engasjert som hovedentreprenør, og tiltakshaver er Statens vegvesen Nasjonale turistveger. Kontraktsummen er på 38.471.815 kroner. Underentreprenører er Hogst og rydding, Fjerby, Haug og Blom Bakke og Stal. Byggestart var i september i år.

- Brua kan bli en opplevelse og en attraksjon i seg selv. Den minner om et dyr i sprang, skrev juryen da de valgte arkitekt Carl-Viggo Hølmebakks forslag for bru.

Fritt fall på 182 meter

Vøringsfossen er Norges mest kjente foss. Vannet som drønner ned fjellsiden har et fritt fall på 182 meter fra Hardangerviddeplatået og ned i Måbødalen.

Det er gjort store utbedringer og oppgraderinger de siste årene. Utgangspunktet var at flere utsiktspunkter ikke var godt nok sikret, og parkeringsforholdene var også dårlige. Ønsket var å sikre området ved Vøringsfossen, skape en sammenheng mellom de ulike utsiktspunktene og presentere Vøringsfossen som en ny og helhetlig naturopplevelse.

Skape en ny opplevelse

Hovedgrepet til arkitekt Hølmebakk har vært å skape en vel to kilometer lang og sikker tursti langs kanten av stupet mot Måbødalen. Stien går fra Fossatromma og opp til hotellet ved Fossli og ligger noe tilbaketrukket fra kanten. Underveis kan turister se og høre Vøringsfossen bedre enn i dag fra flere utsiktsplattformer. Nå er tiden kommet til oppføring av brua.

Prosjektet er delt i flere faser og første byggetrinn ble gjennomført i 2015 – 2018, med bygging av utsiktsplattformer, parkering og toalett ved Fossli. De videre byggetrinnene med brua og Fossatromma skal bli bygget i perioden 2018-2020. Gjennom hele byggeperioden vil attraksjonen være tilgjengelig for besøkende.

FAKTA:

Prosjektnavn: Vøringsfossen turistplass, fase 2

Byggeplass: Oppdatert   Riksveg 7, Eidfjord

Fylke:              Hordaland

Kommune:     Eidfjord

Verdi:              45 millioner kroner

Byggestart:        september 2018

Ferdig: august 2020

Byggeperiode:   24 Måneder

Entr. form:         Delt generalentreprise

 

Tiltakshaver: Statens vegvesen Nasjonale turistveger

Oppdatert Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk AS

RI Byggeteknikk: Sivilingeniørene Haug og Blom-Bakke AS

Oppdatert Hoved-/Generalentrepr.: Consolvo AS

Oppdatert Grunnentreprenør, fundam: Gjerden Fjellsikring AS

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

Les rapporten om Norges største entreprenører her:

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår