Bygger nytt helse- og velferdssenter på Vestnes

 
Bygger nytt helse- og velferdssenter på VestnesVestnes helse- og velferdssenter. Illustrasjon: HUS arkitekter / Brick Visual
AKTUELLE PROSJEKTER: Prosjektet omfatter institusjons- og omsorgsboliger for 64 beboere, legesenter, base for hjemmetjenester, tjenestekontor, café og bibliotek.

Av Bjørn Laberg

HUS arkitekter, i samarbeid med Skanska, Caverion og Bjørbekk og Lindheim, vant pris- og design konkurransen om nye Vestnes helse- og velferdssenter. Senteret har fått navnet "Stella Maris", eller "sjøens stjerne" på norsk.

Senteret får en sentral beliggenhet i samme kvartal som rådhuset, dagens aktivitetssenter og omsorgsboliger i «Senior Plaza». Det gir beboerne enkelt tilgang til servicetilbud og gjør det lett tilgjengelig for besøkende. Senteret blir en integrert del av Vestnes sentrum.

Et tyngdepunkt
 - Biblioteket og caféen gir liv i bygget og vil være et attraktivt møtested for både eldre og unge. Et utadrettet bygg senker terskelen for besøk. Bibliotek, café og park blir samlet et tyngdepunkt som tiltrekker seg ulike besøkende. Biblioteket åpner seg mot parken, som blir et grønt samlingspunkt i sentrum og en viktig bevegelsesakse mellom sentrum og idrettsanleggene i vest. Bygget deles i to fløyer, hvor tverrforbindelsen mellom dem gir bygget form som en «H» i plan. Omsorgsboligene får ligge nærmest byen, institusjonsboligene ligger mer skjermet inne på tomta. Fellesbalkonger er henvendt mot vest, og får ettermiddag/kveldssol, skriver HUS arkitekter i en pressemelding.

Høy grad av transparens
Terrengfallet formidles i et amfi i overgangen mellom vestibyle og bibliotek. Det er sikt og visuell kontakt tvers gjennom bygget, noe som knytter sammen adkomstplass og park. Når man kommer inn hovedinngangen ser man rett ut i parken. Boligene har trekledning, og detaljering og vinduer som uttrykker funksjonen. I 1.etasje er det hardere og mer robuste materialer og større åpenhet. De mest offentlige og åpne funksjonene ligger mot byen og park, og har et tydelig urbant uttrykk og høy grad av transparens. Sammenhengende himling i tre knytter sammen de åpne arealene i 1.etasje. Tre i himling ute understreker åpenheten og forbindelsen mellom inne og ute, og fremhever boligetasjene som et volum i tre. Slipt betonggulv viderefører bakken og byens gulv inn i bygget, og gir et offentlig og robust preg.

Forprosjekt levert
Det vil bli lagt vekt på maritime elementer i materialbruk og inventar. Biblioteket vil også benyttes til utstilling av objekter fra Båtbyggjarmuseet i Vestnes. I november har HUS arkitekter levert forprosjekt og det betyr at samspillfasen nylig er avsluttet. Politikerne i Vestnes må nå godkjenne forprosjektet med tilhørende pris, før det inngås kontrakt med entreprenør for neste fase i prosjektet.

Interiør fra "Stella Maris". Illustrasjon: HUS arkitekter.

FAKTA:

Prosjektnavn: Vestnes helse- og velferdssenter

Fylke: Møre og Romsdal

Kommune: Vestnes

Tiltakshaver: Vestnes kommune

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: HUS arkitekter AS

Verdi: 400 millioner kroner

Antatt byggestart: mars 2019

Ferdig: desember 2020

Areal:  8500 kvm

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår