Bygger demenslandsby etter hollandsk modell

 
Bygger demenslandsby etter hollandsk modellAnlegget vil ha et bruttoareal på ca. 16 000 m2 med gode uteområder for brukergruppen. (Illustrasjon: Nordic Office Of Architecture as).
AKTUELLE PROSJEKTER: Bærum kommune har hentet inspirasjon fra demenslandsbyen De Hogeweyk i Nederland, og før ferien fikk HENT oppdraget i en totalentreprise med å bygge landsbyen. Kommunen har døpt prosjektet Carpe Diem demenslandsby.

Byggherre og HENT har i løpet av seks måneders tid utviklet prosjektet i en samspillsfase, og før ferien kunne ordfører Lisbeth Hammer Krog og HENTs prosjektleder Mathias Aasland underskrive kontrakten. som har en kostnadsramme på 413 millioner kroner. Bygningsmassen vil dekke 18 000 kvadratmeter og skal være innflyttingsklar juni 2020.

En spydspiss

 - Prosjektet er gir særdeles spennende utfordringer. Carpe Diem er et framtidsrettet og komplekst prosjekt med høy miljøprofil og som tar mål av seg til å bli en spydspiss med hensyn til framtidas funksjonsbygg av denne type. Det har vært en særdeles god samspillsfase, med byggherre som en positiv krevende, innovativ og løsningsorientert driver, og med aktive bidrag fra Nordic og Norconsult fra rådgivermiljøet, og Bærum rørleggerbedrift, Oras, Powertech og Lefdal som våre tekniske underentreprenører, sier HENTs prosjektleder Mathias Aasland.

Viktig utviklingsprosjekt

Produksjonssjef i HENT, Øystein Nordskog, trekker fram det faktum at dette representerer noe helt nytt innen helsebygg, hvilket gir prosjektet en ekstra utviklingsdimensjon.

- Dette vil tilføre både HENT og øvrige samhandlingspartnere ny og viktig erfaringskunnskap, mener Nordskog.

Anlegget vil ha et bruttoareal på ca. 16 000 m2 med gode uteområder for brukergruppen. Målsettingen er å etablere et bygningskompleks hvor beboerne skal få en best mulig livskvalitet. Landsbyen skal ha 158 bo- og behandlingsplasser fordelt på 17 bogrupper over to etasjer, og en avdeling for beboere som får økt behov for stell og pleie. I hver bogruppe vil det være åtte beboere som deler kjøkken stue og vaskerom. Hver beboer har i tillegg et privat rom med bad. Anlegget skal også ha et fellesbygg med kafé, grendehus, butikk og muligheter for en bar og restaurant.

Tjenestedesign

Livet i landsbyen skal være godt for beboere, besøkende, medarbeidere og frivillige. Her vil omsorg for personer med demens «omtenkes» og bli annerledes. Viktige målsettinger med arbeidet er at beboerne skal ha en god hverdag med stor frihet samtidig som de opplever trygghet og mestring. I arbeidet med å utvikle landsbyen vil prosjektet ta i bruk tjenestedesign. Tjenestedesign tar utgangspunkt i brukernes forutsetninger og behov. Metoden beskrives som «samskaping» ved at brukere, pårørende, ansatte, frivillige og andre aktører som vil kunne ha en rolle i demenslandsbyen involveres i utviklingen av tjenestetilbudet. Tjenestedesign har sitt utspring i designfaget men låner metoder fra ulike fag for å få kunnskap om brukere og involverte aktørers perspektiv.

Fakta:

Fylke: Akershus

Kommune: Bærum

Prosjektnavn: Carpe Diem, Demenslandsby

Tiltakshaver: Bærum Kommune

Totalentreprenør: HENT AS

Arkitekt: Nordic Office Of Architecture AS

RI Byggeteknikk: Norconsult AS

Verdi: 413 millioner kroner

Byggestart: September 2018

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår