Bygg sikre trapper

 
Bygg sikre trapperTrappa er et viktig arkitektonisk element i de fleste bygninger, og utformingen betyr mye for gangkomfort og sikkerhet. Ill.: Byggforskserien.
Trappeulykker koster samfunnet milliarder av kroner hvert år, og noen ganger blir utfallet fatalt. Ved å følge kravene i TEK og rådene i Byggforskserien kan man forebygge unødvendige ulykker.

En rapport fra SSB/NIBR anslår samfunnskostnadene ved trappeulykker til 2,6 milliarder kroner. Og bare i Norge dør omtrent femti personer hvert år som følge av fall i trapp. Mange ulykker kunne trolig vært unngått med bedre utforming av trappene.

324.301 Utforming av trapper er en av de aller mest brukte anvisningene i Byggforskserien. Det tyder på at behovet for gode praktiske løsninger som oppfyller kravene i TEK, er stort.

Trapper er viktige elementer i planløsningen i de fleste bygg, og det finnes få andre kilder som beskriver gode praktiske løsninger som oppfyller kravene og samtidig gir trapper som er behagelige å gå i.

Mange følger ikke sikkerhetskravene
- Vi er glade for at mange i bransjen rådfører seg med Byggforskserien når det skal bygges trapp. Samtidig er interiørbladene fulle av trapper som ikke oppfyller sikkerhetskravene. Det er synd, for det fins mange gode eksempler på trapper som både er sikre og visuelt vellykkede, sier sivilarkitekt Anders Kirkhus i SINTEF i en pressemelding fra Sintef.

Den vanligste feilen på nye trapper er manglende rekkverk og håndløper. Ujevne trinn kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Byggforskserien vektlegger sikkerhet og brukbarhet
324.301 Utforming av trapper er nylig revidert og oppdatert etter kravene i TEK17.
Anvisningen viser utforming av alle slags trapper. Det er lagt vekt på at trappene skal være gode og sikre i bruk. Anvisningen behandler blant annet:

  • krav i byggteknisk forskrift (TEK17)
  • sammenhengen mellom inntrinn og opptrinn (trappeformelen)
  • utforming av trinn, repos, rekkverk og håndløpere
  • plassbehov for ulike trappetyper
  • forebygging av fallskader

Les mer i Byggforskserien

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår