Bunnsolid sjømatopplevelse

 
Bunnsolid sjømatopplevelseUndervannsrestauranten «Under» skal for alvor sette Sørlandet på spisekartet, både i Norge og i hele verden. (Illustrasjon: Snøhetta / MIR).
AKTUELLE PROSJEKTER: Ytterst i havgapet kun ti minutter fra Lindesnes Fyr, er verdens største undersjøiske restaurant under bygging. «Under» er tegnet av Snøhetta og skal kunne ta imot opptil 100 restaurantgjester.

Av Bjørn Laberg

- Vi vil få turister hit fra hele verden. Det er det definitive målet. Jeg håper og tror at dette blir starten på en ny tidsalder for reiselivet, sier Gaute Ubostad. Bygget skal stå klart i første kvartal av 2019.

Spydspiss for hele Norge

Det mangler ikke på ambisjoner hos en av gründerne bak det helt spesielle restaurantprosjektet. Undervannsrestauranten «Under» skal for alvor sette Sørlandet på spisekartet, både i Norge og i hele verden.

- Vi vil bli en spydspiss for å bli gode på det internasjonale markedet. Restauranten vil ikke bare styrke Sørlandet, den vil styrke Norge. Jeg tror det blir en attraksjon som gjør at flere synes det er spennende å komme til Norge og kombinere det med andre ting, sier Ubostad.

Gedigen glassvegg

Når besøkende trer inn i restauranten, begynner den spektakulære undersjøiske reisen. Her kan man nemlig komme seg ned på fem meters dyp helt uten dykkerdrakt, det er bare å gå ned trappa.  I selve restauranten får begrepet havutsikt en ny betydning. Der vil en gedigen glassvegg gi unikt innsyn til det yrende livet i havet (Skagerrak) utenfor.  Besøkende vil kunne oppleve å se alskens fiskearter stime forbi, eller svære torsker, fargerike leppefisker, hummere i rene gladiatorkamper, seler, pigghåer, særpreget tang og tare i skiftende årstider.

Kompleks geometri

Asplan Viak har vært med helt fra starten av planleggingen av undervannsrestauranten, som skal etableres på Båly i Lindesnes kommune. I tidlig faser ble flere utforminger og plasseringer vurdert.I detaljfasen har Asplan Viak ansvar for prosjektering av konstruksjonssikkerhet, betongteknologi og bygningsfysikk. Konstruksjonen består av et ytterskall av betong som har en kompleks geometri. Konstruksjonen er frittstående under vann, med bunnplate fem meter under vannoverflaten; stort frontvindu (11mx3.6m) og smalt sidevindu. Skjell og planter skal dekke betongkonstruksjon som er nedsenket i sjøen. For å ivareta konstruksjonssikkerhet dimensjoneres det ytre skallet for store naturkrefter og konkrete belastninger ifm byggefasen.

Absorbsjonsanlegg

Konstruksjonen sikres med stabiliserende plastrede løsmasser på sidene, og med forankringsstag ned i berg med titanstag. På innsiden av det ytre betongskallet etableres en innvendig konstruksjon i tre etasjer. Innvendig konstruksjon etableres med spalte 15-20 cm i forhold til betongskallet, som en boks-i-boks, med muligheter for å lede vekk dryppvann. Hulrommet mellom boksene ventileres ved hjelp av et absorbsjonsanlegg, (sorbsjonsavfukter) som sikrer mot potensielle fuktproblemer. Indre boks bygges opp som et eget «trebygg», med krumme limtrebjelker i tak som spenner ~11m.

Ifølge Asplan Viak er det særlig fire, store ingeniørutfordringer i prosjektet:

1. De mange fasene: Konstruksjonen vil bygges et sted, så fraktes, deretter neddykkes og endelig forankres for endelig situasjon. Dette medfører mange ulike beregninger for å sikre stabilitet og bæreevne.

2. Naturkreftene: Bølgelaster, iskrefter, temperatur og tidevann er uvante krefter for et restaurant-bygg, og det er brukt store ressurser på å etablere en beregningsmodell som kan ivareta alle disse lasttilfellene. Konkrete (uvanlige) deformasjonskrav rundt vinduer, som må overholdes.

3. Bygningsfysikken: uvanlig kondensproblematikk og temperaturer ut-/innvendig tilsier løsninger som ligger utenfor TEK17. Forskriftskravene er ansett lite relevante, og det er søkt om dispensasjon fra disse kravene. Det er etablert løsninger som sikrer isolasjonsevne og fuktmessige forhold.

4. Fylling/sikring av omliggende sjøbunn: For å sikre konstruksjonen (frontvindu) fra bevegelige masser, har det vært et nært samarbeid mellom ledende fagmiljøene i Norge. Det er nedlagt stor innsats i å sikre sjøbunn og løsmasser. Stedlige stein og løsmasser skal omslutte restauranten, og etableres opp til dagens sjøbunn-nivå. Fyllingene må plastres og sikres, og skal gjenspeile stedlige sjøbunn for øvrig.

– Undervannsrestauranten i Lindesnes er en attraksjon under bygging, og viser de grenseløse mulighetene for betong. Mur og betong har unike kvaliteter som bidrar til et bærekraftig samfunn, ikke minst på levetid og holdbarhet. Vi skal fortsette å vise fram hvordan våre materialer bidrar til trygge og flotte bygg med stadig mindre klimafotavtrykk – og med grenseløse muligheter, sier daglig leder i Byggutengrenser, Vetle Houg.

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår