Brukte 15 år på å bygge moské

 


Mahmood Ahmed Ayaz (t.v.) og den tyske entreprenørens representant i Norge, Abdul Noor Qadir.

 ,,,,

Mye av årsaken til den ekstremt lange prosessen har å gjøre med at Ahmadiyya-menigheten ikke fikk noen entreprenør til å bygge for seg inntil i fjor.

— For ti år siden hadde vi avtale med en norsk entreprenør, men firmaet gikk konkurs. Siden måtte vi gi opp å skaffe entreprenør både i Norge, Sverige og Danmark, men i 2008 fikk vi omsider napp hos Ligbau i Tyskland, forteller sekretær i byggekomitéen, Mahmood Ahmed Ayaz.

Ayaz forteller at det kreves svært lite religiøse seremonier når en moské bygges. En utvalgt menighetsgruppe ber en bønn i forbindelse med byggestart og en til så snart kuppelen er på plass. Ellers ingenting. Dette kan ikke ha skremt vekk de skandinaviske entreprenørene.

Ligbau berget situasjonen

I november kan de 1500 medlemmene i den muslimske minoritetsmenigheten omsider ta den 4500 kvadratmeter store moskéen i bruk. De fleste bor i Oslo, mens noen få holder til i Kristiansand og Trondheim.

Finansieringsproblemer har heller ikke uteblitt for Ahmadiyya-menigheten. Moskéen koster noe totalt over 70 millioner kroner, og menigheten har verken fått penger fra arabiske land eller den norske stat. I store trekk har den norske menigheten selv samlet inn penger gjennom årene.

Så kom Ligbau kom på banen i 2008, til stor jubel fra en etter hvert oppgitt menighet. Det tyske firmaet har bygd flere moskéer i Tyskland, og har dessuten nære kontakter til Ahmadiyya.

— Problemene oppigjennom til tross, nå er vi bare glade for moskéen vår, sier en smilende Ayaz.

— Tidligere hadde vi en Frogner-villa på 153 kvadratmeter. Nå har vi en moské med ordentlig plass til å be i.

Lurer du på hva Ahmadiyya er for noe? For det første er å si at bevegelsen ikke er akseptert av verdens andre muslimer. Årsaken er denne:

Kristne venter på Jesu tilbakekomst, jødene venter på Messias, buddhistene venter på Buddha og de fleste muslimer ser fram til den nye profeten Mahdi.

Ahmadiyya-menigheten, derimot, venter ikke lenger på noen. I følge deres tro levde denne personen fra 1835 til 1908, og het Mirza Ghulam Ahmad.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår