Bruker du riktig betongbor?

 
Bruker du riktig betongbor?
Hva er egentlig forskjellen på 2-skjærs og 4-skjærs betongbor? Borene har ulike egenskaper som gjør dem mer eller mindre egnet for innfestingen du skal gjøre. Rune Clasen, kjedeleder hos Würth, forklarer og viser ulikhetene slik at det blir enklere å velge riktig bor.

Det finnes forskjellige typer betongbor, eller hammerbor, som brukes sammen med drill, slagdrill eller borhammer til å bore i og gjennom murverk, betong og stein.

Ulike egenskaper
- Vi skiller først og fremst mellom 2-skjærs og 4-skjærs bor. Disse borene har ulike egenskaper som egner seg godt eller mindre godt til ulike jobber, avhengig av hva du skal feste eller forankre, forteller Clasen.

2-skjærs bor: Raskere og grovere
2-skjærs betongbor går noe raskere enn 4-skjærs når du skal bore i betong og i fjell, men er ikke hundre prosent retningsstabilt og lager et litt mer rufsete og "urundt" hull (eggeformet). Det etterlater seg også en grovere struktur i borehullsveggen. Disse unøyaktighetene i borehullet etter 2-skjærs bor gjør det faktisk spesielt godt egnet for kjemisk innfesting i normalbetong. Når hullet er grovt og ujevnt vil både mørtelen i kjemiankeret, stålbolten og betongen tåle mer belastning uten å bli deformert.

4-skjærs bor: Tregere og jevnere
Et bor med fire skjær jobber noe tregere, men lager til gjengjeld jevne, pene sylindriske hull med en glatt vegg som er veldig godt egnet til innfesting av slaganker, stikkanker og andre typer ekspansjonsanker og -plugger.
4-skjærs bor har normalt noe lenger levetid enn 2-skjærs bor, og gir mindre vibrasjoner.

Fordel med 4-skjærs når boret treffer armeringsjern
Hvis du er uheldig og treffer på et armeringsjern når du borer (det skjer oss alle), er det en betydelig forskjell på hvilken type bor du bruker.

- Et 2-skjærs bor vil fort kile seg i hullet, mens et 4-skjærs bor vil gli rundt på boret, uten å låse seg. Denne egenskapen eliminerer også risikoen for vridningsskader når boret treffer jern, forklarer Clasen.

Betongforankring – hva bruker du hvor?
Produktutvalget for forankring og innfesting i betong er stort, og hvert produkt er tilpasset et spesielt bruksområde. Her kan du laste ned en detaljert oversikt som viser hvilke produkter som egner seg hvor på et bygg. Du kan også laste ned et gratis dimensjoneringsprogram for betongforankring via denne linken: https://blogg.wuerth.no/dimensjoneringsprogram-for-betongforankring
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår