Brannstasjonen «Glød» med fasade av brent tre!

 
Brannstasjonen «Glød» med fasade av brent tre!Vinnerforslaget til ny sentrum brannstasjon i Oslo benytter fasade av brent tre og har en trekonstruksjon. Det legges opp til gjenbruk av betong til oppstillingsplassen. (Ill: Gottlieb Paludan Architects).
Brannstasjonen «Glød», tegnet av Gottlieb Paludan Architects, vant den åpne plan- og designkonkurransen om ny Sentrum brannstasjon i Oslo. Forslaget benytter en fasade av brent tre!

Det kom inn 103 utkast til den åpne plan- og designkonkurransen om nye sentrum brannstasjon i Oslo, og juryen mener Gottlieb Paludan Architects har besvart konkurranseoppgaven på den beste måten.

Brannstasjonen "Glød", tegnet av Gottlieb Paludan Architects A/S, København.

Kom inn 103 utkast

Konkurransen ble gjennomført som en åpen plan- og designkonkurranse, og arrangert av Oslo kommune og Omsorgsbygg KF. Norske arkitekters landsforbund har oppnevnt arkitekter til juryen og bistått med gjennomføringen. Det kom inn 103 utkast i konkurransen, hvor 100 ble godkjent av juryen til videre vurdering. Juryen har vurdert de innleverte utkastene opp mot evalueringskriteriene gitt i konkurranseprogrammet og konkurranseprogrammets mål for konkurranseområdet.

Nye sentrum brannstasjon skal gjøre Oslo brann- og redningsetat i stand til å løse sine oppgaver på best mulig måte, og i tillegg skal også bygningen bidra til å tilføre kvaliteter til området. Det er viktig at bygget også blir publikumsrettet, blant annet ved å gjøre brannvesenets arbeid synlig for omgivelsene gjennom transparente fasader. Etter planen skal flyttingen skje senest innen utgangen av juni 2023, og nye sentrum brannstasjon må være operativ fra dette tidspunktet.

Juryen skriver om Glød:

«Forslaget benytter fasade av brent tre, bygget har en trekonstruksjon, og det legges opp til gjenbruk av betong til oppstillingsplassen. Utstrakt bidrag av naturlig lys inn i oppholdsarealer reduserer behov for kunstig belysning. Det er også lagt opp til oppsamling av regnvann til bruk i toaletter og i vaskehallen.

Byggets utforming vitner om forståelse for den særegne bysituasjonen. Mot nordvest trekker bygget seg litt tilbake ved at et av volumene er skjøvet litt inn under skiven i toppetasjen. Det gis på denne måten rom for hovedinngangen, som får en markant henvendelse mot kvadraturen. Fra alle byggets sider gis forbipasserende gløtt inn i brannstasjonen gjennom åpningene mellom volumene. Mot allmenningen blir bygget en tydelig avgrensning, der sydfasaden blir en vegg i parken som det blir mulig å sette seg inntil.»

Fikk pengebeløp

Juryen har hatt til disposisjon et samlet premiebeløp på NOK 1.500.000,-, og har fordelt beløpet blant de premierte utkastene etter eget skjønn:

Glød

1. premie - Konkurransens vinner. Premiebeløp: 400.000 NOK

Gottlieb Paludan Architects A/S, København

Bra-nn

2. premie. Premiebeløp: 200.000 NOK

Lund Hagem Arkitekter AS, Oslo

ATSITE AS

Bollinger+Grohmann Ingeniører AS

Brannparken

Delt 3. premie. Premiebeløp: 150.000 NOK

Arkitema Architects, Oslo

COWI

Hydrant

Delt 3. premie. Premiebeløp: 150.000 NOK

Resell+Nicca AS, Oslo

Consisu

Ljós

 

Juryen har bestått av:

Olav H. Alme, eiendomsdirektør Omsorgsbygg Oslo KF (juryleder)

Bjørn Kjærnes, prosjektdirektør Omsorgsbygg Oslo KF

Jon Myroldhaug, brannsjef Brann- og redningsetaten

Stine Bjar, arkitekt MNAL, oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund

Amund Gulden, arkitekt MNAL, oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund

Kai Reaver, arkitekt MNAL, Norske arkitekters landsforbund, juryens sekretær

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår