Bosch feirer 50 år med batteri-innovasjon

 
Bosch feirer 50 år med batteri-innovasjonBatteridrevet el-verktøy anno 1969. FOTO: Bosch.
Lanserte sitt første batteridrevne verktøy i 1969.

1969
For 50 år siden lanserte Bosch Power Tools de første batteridrevne elektroverktøyene på markedet – en hekksaks og en bormaskin med batteri til å henge over skulderen.

Batteriet var et 12-volts blygelbatteri som lignet på dagens bilbatterier med en vekt på 5,5 kilo og en times levetid. Det tilsvarte klipping av omtrent 20 meter med hekk før batteriet måtte lades i seks til åtte timer.

Det ble starten på en ny revolusjon og utviklingen av en mengde batteridrevne elektroverktøy.

– Batterikompetanse er selve grunnsteinen for vårt innovasjonsarbeid de siste tiårene og har bidratt til utvikling i bransjen opp gjennom årene. Målet er at Bosch skal ha de minste og sterkeste verktøybatteriene på markedet og at nettdrevne verktøy på sikt kan erstattes av batteridrevne. De forenkler hverdagen for brukerne våre – både i hus, hage, verksteder og på byggeplasser, sier Henk Becker, styreleder i Robert Bosch Power Tools GmbH.

1974
Knappe fem år etter første lansering slapp Bosch den første maskinen med integrert batteri – en gressaks for hobbygartnere. Den hadde en klippebredde på 80 millimeter og klippet plenkanter, små gressflater og prydbusker i cirka 45 minutter på én batterilading.

Her brukte Bosch for første gang en ny battericelleteknologi der gressaksen ble drevet av et tørrbatteri med nikkel-kadmium-celler. De viktigste fordelene til dette batteriet var høy energitetthet og lang levetid. Det kunne lades opp hundrevis av ganger, noe som ble svært godt mottatt av brukerne.

Med den batteridrevne gressaksen fra Bosch utviklet det seg i 1974 for første gang et marked for batteridrevne elektroverktøy og hageredskap i Forbundsrepublikken Tyskland – og batterivirksomheten hos Bosch skjøt fart.

1984
Den neste milepælen nådde Bosch 1984 med verdens første batteridrevne borhammer for profesjonelle — GBH 24 V. Ved å bruke batteriteknologi i borhammeren oppfylte Bosch behovene til profesjonelle brukere og styrket sin posisjon som batteripioner ytterligere.

Den batteridrevne borhammeren åpnet også for å jobbe langt borte fra stikkontakter – blant annet ved montering av ferdighus, stillasarbeid og installasjon av TV-antenner og lynavledere.

GBH 24 V ga håndverkere den nødvendige fleksibiliteten kombinert med høy ytelse og kapasitet. Grunnlaget var et tørrbatteri med 20 nikkel-kadmium-celler med en indre motstand som var mer enn en tredel lavere enn i konvensjonelle batterier, og som dermed sørget for en høy virkningsgrad. Med én batterilading kunne man nå bore over 60 hull.

1998
I 1998 fulgte Bosch opp med en serie batteridrevne bor-/skrumaskiner for profesjonelle. Den besto av to modeller med 14,4 og 12 volt og ny battericelleteknologi uten kadmium.

Batteripakkene i nikkel-metallhydrid var vesentlig lettere og mer kompakte enn konvensjonelle nikkel-kadmium-batterier, samtidig som de hadde større kapasitet. Et 2,0 Ahbatteri med nikkel-metallhydridteknologi hadde for eksempel samme lagringskapasitet som et 2,0 Ah-batteri med nikkel-kadmium-teknologi, men var 20 prosent lettere og omtrent en tredel mindre.

2003
I 2003 revolusjonerte Bosch litium-ion-batteri markedet med verdens første elektroverktøy – den batteridrevne skrumaskinen Ixo. Denne har hittil blitt solgt i over 18 millioner eksemplarer og er verdens mest populære elektroverktøy.

Med litium-ion-teknologien, som man den gang bare kjente fra mobiltelefoner, var Ixo alltid klar til bruk – uten selvutladning og minneeffekt. Mesteparten av energien var dermed tilgjengelig også etter et år uten bruk, og uten at den ble redusert ved etterlading. Battericellene var dessuten opptil 40 prosent lettere enn vanlige nikkel-kadmiumceller. Ixo veide bare 300 gram!

I dag
I dag er batteriene sterkere og mer kompakte enn noensinne – og det stopper ikke her. I 2018 tok Bosch i bruk en ny celletype og lanserte batteriserien ProCORE 18V. 21700- cellen gjør det mulig å øke kapasiteten til enkeltcellen og amperetimen ytterligere – som resulterte i batterier med enda lengre bruks- og levetid.

Serien består av ProCore 18V 4.0 Ah med vesentlig mindre størrelse og like mye kraft som forgjengeren. ProCore18V 8.0 Ah er beregnet for et bredere bruksspekter og mer intensive oppgaver, mens Procore18V 12.0 Ah egner seg for intensive oppgaver med borhammer, vinkelsliper og sirkelsag.

I tillegg spås de nye Biturbo-maskinene fra Bosch å bli det nye store i verktøysegmentet i 2020.

Med 50 års erfaring skal man heller ikke se bort fra at Bosch kommer med nye batteriinnovasjoner i årene fremover.

– Batteriteknologi og konsepter som Biturbo med stadig mindre og sterkere maskiner kommer til å bli de største driverne for Bosch i fremtiden, avslutter Becker.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår