Bo i en container

 
Bo i en containerFhiltex står på fem meter høye påler med boenheter ut i alle himmelretninger.
– Nå kan vi tilby containerhus som permanente boliger, sier arkitekt Magne Magler Wiggen.

– Nå kan vi tilby containerhus som permanente boliger, sier arkitekt Magne Magler Wiggen.

 

Han har fått med seg tre andre firma som sammen lanserer containerhus på det norske markedet. Ifølge firerbanden er de både miljøvennlige, rimelige, mobile og ikke minst spennende å se på.

Komplett løsning

De fire firmaene er Container Norway AS, Autogen AS, Søran Blikkenslagerkompagniet AS og MMW arkitekter. Sammen leverer de komplette containerhus som er betydelig vakrere enn brakkene vi vanligvis forbinder med den type bygg.

– Containerhus er jo ofte stygge som juling, og det vil vi gjøre noe med, sier Øyvind Degnes i Container Norway AS. Han forteller at de benytter standard containere på 13,5 m lengde, 2,55 m bredde og 3 m i høyden. Av disse bygger de hus som egner seg til alt fra barnehager til studentboliger og gamlehjem, for ikke å glemme bolighus.

– Nå er vi i gang med å lage noen prototyper og en modell vi kan vise potensielle kunder både i privat og offentlig sektor, sier Degnes. 

Store vinduer i endevegger gir mulighet for gjennomlys. Det passer fint i Galleri GADs øverste etasje.

 

Legoklosser

– Med containere kan man lage originale arkitektoniske løsninger for en rimelig penge. De kan stables på morsomme måter, nesten som Lego, smiler daglig leder i MMW arkitekter Magne Wiggen. Han forklarer at begrensningene blir til muligheter. For eksempel er det lurt med store vinduer i endevegger og runde i sidevegger og tak. Terrasser og utspring får man på kjøpet.

Wiggen forklarer at han bruker containerens begrensinger for å øke romlig kvalitet. Konstruksjonen er solid og tåler 30 tonn, noe som gjør at vekten kan disponeres på en helt annen måte enn for andre modulbygg.

Miljøvennlige

Husene kan plukkes fra hverandre og settes sammen igjen slik som tradisjonelle norske tømmerhus. Det går fort og er ressurs- og miljøvennlig.

– De ligner jo ikke i uttrykket, men tanken er den samme. Hvis du flytter slipper du å bygge nytt hus, du tar det simpelthen med deg, og det tar ikke mer enn to uker før det er på plass. Huset er resirkulerbart fra begynnelse til slutt. For det første er det gjerne gjenbruk av en container og hvis det en gang skal rives er det lett å gjenvinne fordi det er laget av rene og enkle materialer.  Men det er veldig solid og holder i mange år, forklarer Wiggen.

Han forteller videre at det ikke er noe å si på komforten i et containerhus. Man kan velge og vrake i isolasjon, vann- og varmeløsninger akkurat som i et vanlig hus. Dessuten kan det lages som passivhus

Mobilt og fleksibelt

– Fleksibiliteten er en av de største fordelene med containerhus. I tillegg til å kunne flytte huset fra sted til sted gir det mulighet til å bygge på utradisjonelle tomter. Man kan for eksempel utnytte tak eller parkeringsplasser, sier Wiggen og viser til to containerbygg som er oppført i Oslo. Galleri GAD ved Munchmuseet har flyttet en gang i sitt seksårige liv. Fhiltex på Sukkerbiten ved Operaen har midlertidig tillatelse til å stå på en av byens beste tomter etter hele seks flytteturer. Arkitekten peker på en rekke muligheter ved dette. Ved ett akutt behov for studentboliger kan man for eksempel oppføre bygget på en midlertidig tomt. Når endelig byggetillatelse er gitt flyttes det til en bedre plassering.  

I Oslo kan det være aktuelt å bygge på tak når det nå gis tillatelse til å øke byggehøyden. Akkurat byggehøyden kan også endres ved flytting hvis for eksempel kommunen man flytter til tillater lavere byggehøyde enn den man flyttet fra.

Galleri GAD er satt sammen av ti containere på en måte som både gir takterrasser og uteområder under tak, forklarer arkitekt Magne Magler Wiggen.

 

Heises på plass

Modulene til containerhusene produseres i Ungarn, fraktes til Norge og heises på plass før de kobles sammen. Hvis huset skal flyttes, kobles det fra hverandre og de enkelte delene kryssavstives før det fraktes til neste byggested. Infrastrukturen som allerede har fraktet containere i flerfoldige tiår med både vogntog og jernbane ligger klar.  

Permanent bolig

Som permanent bolig forholder man seg selvsagt til plan- og bygningslovens regler for permanente bygg. I følge arkitekt Wiggen er det ikke noe i veien for å lage containerhus som holder alle standarder i henhold til gjeldene lover og regler.

 –Ellers i Europa er det mye mer vanlig å bruke containerhus. Studentboliger, kontorer og boliger har vært brukt i mange år. Det blir også billigere enn nesten en hver annen løsning. Andre rimelige løsninger kan heller ikke konkurrere med containerhus på spenstig design, sier en entusiastisk Wiggen.

– Jeg vet vi får dette til. Nå gjenstår det å få entreprenører og tiltakshavere interessert i å bruke containere til mer enn lagring og brakkebygg, avlutter Øyvind Degnes i Container Norway.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår