Bærum med mulighetsstudie om solceller

 
Bærum med mulighetsstudie om solcellerIllustrasjon: Bærum kommune
Ti kommunale bygg i Bærum har blitt vurdert for mulighet for installasjon av solcelleanlegg.

Med midler fra Bærumspakken har Asplan Viak gjennomført en mulighetsstudie på ti kommunale bygg for å se om muligheten for å installere solcelleanlegg på bygningenes tak.

Byggene ble på forhånd valgt ut av kommunen som aktuelle for solcelleanlegg. Asplan Viak har sett på utforming av tak, solforhold og energiforbruk.

Det er gjennomført en detaljert analyse, inkludert teknisk evaluering av byggenes tilstand, og en detaljert lønnsomhetsanalyse for hvert bygg. Resultatene viser at vektede energikostnader for solcelleanlegg på disse byggene varierer fra 0,92 kr/kWh til 1,24 kr/kWh ved kapitalkostnader på 4 prosent.

Asplan Viak vurderer alle byggene som er foreslått til å ha gode forutsetninger for installasjon av solcellepaneler, men for noen av byggene vil det være en fordel å vente med investeringen til dette kan tas samtidig med omtekking av tak.

• De mest aktuelle byggene ut ifra lønnsomhetsvurderinger og gjenværende levetid på tak er Solvik bo- og behandlingssenter, Hundsund skole og idrettshall, og Lindelia sykehjem.

• Storøya skole og grendesenter har best lønnsomhet, men taktekkingen bør undersøkes nøyere før en investering på grunn av noe kort gjenstående estimert levetid og ujevnheter i tekkingen.

• Bærum idrettspark, Mariehaven bo- og behandlingssenter og Ramstad skole (2017-bygg) har gode forutsetninger, men er beregnet til å ha noe lavere lønnsomhet enn de beste.

• Nadderudhallen og Stabekk nye skole har mindre enn ti år gjenstående levetid på taktekkingen, og man vil oppnå bedre lønnsomhet på investeringen ved å vente med å montere solcelleanlegg til taktekkingen har blitt byttet.

• Haug skole kommer dårligst ut av byggene, og de flate takene har bare 12 år gjenstående levetid og begrenset egnethet. Det er imidlertid en mindre del på et sydvendt skråtak som kan vurderes og dette har lengst levetid av alle takene som er undersøkt i arbeidet (33 år).

Totalt budsjett for disse ti byggene er vurdert til ca. 14 millioner kr. Årlig energiproduksjon vil sammenlagt være ca. 1 060 000 kWh.

Strøm som produseres av et solcelleanlegg vil mates inn i strømnettet internt i bygget, enten i byggets hovedtavle eller i en elektrisk underfordeling nært taket. Energien forbrukes internt i bygget, men dersom det er et overskudd vil dette selges til kraftleverandør. Besparelsene ved å bruke strøm fra solceller selv er mye større enn inntektene ved å selge strøm til nettet.

Kilde: Bærum kommune

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår