Bærekraft og ulovlig kjærlighet på Byggemøtet

 
Bærekraft og ulovlig  kjærlighet på ByggemøtetBildet: Fokus på miljø, bærekraft og brukernes involvering av byggene i sentrum da Kjetil Trædal Thorsen, ble utfordret til å se inn i framtida under Det Norske Byggemøtet i dag. (skjermdump)
Professor i arkitektur og grunnlegger av arkitektkontoret Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen, ble utfordret til å se inn i framtida under Det Norske Byggemøtet i dag.

Av Odd Borgestrand

Her la han stor vekt på miljøbevissthet, bærekraft og brukernes involvering av byggene.

Kjetil Trædal Thorsen fikk Byggenæringens Ærespris i 2019. Han er brukt som ekspertkilde i den såkalte ÆRA rapporten som Design og arkitektur Norge (DOGA), Enova og Innovasjon Norge sammen med Æra Strategic Innovation har utarbeidet for å se på mulighetene for fremtidens byggenæring. Den belyser hvordan nye forretningsmodeller kan bidra til at Byggenæringen kan bli den avgjørende motoren i det grønne skiftet ved å ta det store innovasjonsspranget nå.

Selvransakelse

- Det er viktig at byggenæringen driver selvransakelse når det gjelder teknologiutvikling. Norge er kommet langt i digitaliseringen, men vi må hele tiden tenke nytt om våre forretningsmodeller, innledet Trædal under Byggemøtet som også til slutt måtte gjennomføres digitalt.
Han tok for seg utviklingen av sitt eget selskap, Snøhetta, som la sine planer i en 30-års horisont da selskapet ble etablert i 1987. Landskap og arkitektur var de to bærebjelkene, som åpnet for en ny tenkning innen arkitekturen.

Sosial bærekraft

- Nå føler vi «bærekraft» på kroppen, og derfor blir det enda viktigere å ta dette med seg på veien videre. Jeg mener sosial bærekraft er det aller viktigste. Vi må ha et sosialt, økonomisk, politisk system som er stabilt. Forutsetningen ligger i utdanning. Arkitekturen skal påvirke oss som mennesker, slik biblioteket i Alexandria ble et symbol på. Et annet eksempel er Operabygget i Oslo, som hadde som visjon å involvere publikum, der bygget åpnet for bruk også utendørs.  Ved å åpne for tilfeldigheter og utradisjonell bruk av et bygg kan det mest utrolige skje, viste han gjennom en spektakulær video, sa Trædal Thorsen.

Unike formuttrykk

- Det er viktig å finne de unike formuttrykkene. Mange arkitekter benytter ideer fra båtbyggeri for å forme sine uttrykk, men naturen og historien åpner for et vell av muligheter til å finne spennende uttrykksformer. Vi må utfordre samfunnet til å se muligheter for nye utrykksformer utenfor «silo-tenkningen». Vi må tenke sambruk. Et industribygg kan også bli et kulturbygg. Fabrikken kan flytte tilbake til sentrum fordi den svarte røyken fra pipa nå er borte. Det er hybride funksjoner som er viktig, mente Trædal Thorsen.
Snøhetta-gründeren mente norsk treindustri henger noe etter.
- Det må jobbes mer i retning av produktforståelse., og her kan byggeindustrien bidra.  Det gjelder ned til de minste detaljer. Mennesker må få eierskap til våre prosjekter, og hybrid tenkning er stikkordet, slo han fast.

Miljøtankegangen

Snøhetta har i mange år vært opptatt av tverrfaglighet også i miljøtankegangen. Det startet med bevisst materialbruk, for så utvide dette med produksjon og transport, CO2 forbruk på byggeplass,
håndtering av materialer og til slutt økt bevissthet rundt ombruk og resirkulering, alt i et miljøperspektiv.

- Det er mulig å ha en klar målsetting når det gjelder fotavtrykket. Materialvalgene er helt avgjørende for å redusere energiforbruket.  Her opererer bygge industrien for sakte både med tanke på teknologi men også når det gjelder bevisstgjøringen. Energiforbruket i et bygg utgjør noen få prosent av utslippet gjennom et livsløp. Dekkestrukturen utgjør 22 prosent. Vi må derfor komprimere material-fotavtrykket, mente Kjetil Trædal Thorsen.

- Vi må bevege oss fra minimalisme til reduksjonisme i vår miljøbevisste satsing. Det er der kampen står framover. En lampe med minimalistisk design fjernes helt ved reduksjonisme, forklarte professoren.
- Hvordan skal utsatte materialer som glass, aluminium og stål bli mindre viktige for næringen på verdensbasis, spurte han. Han viste til et forsøk i Italia der fokuset var se hvor mange produkter det var mulig å få ut av ei steinblokk. Resultatet ble overraskende mange rør, badekar, vasker, gulv og tak.

Spennende visjoner

- Betong framstår i dag som «ulovlig kjærlighet», men her må vi forske for å gjøre betong til et fortsatt viktig materiale, der vi kan lagre karbon.  Produksjon av høyteknologiske fasader kan tilføre bygg nye dimensjoner i form av kjøling, varme, drenering, koblet opp mot håndverk som er flere tusen år gammelt. Det er spennende visjoner som lar seg realisere, mente Trædal Thorsen, som avsluttet sitt foredrag med en reise blant arkitektoniske mesterverk signert nettopp Snøhetta.

Kanskje blir juvelen det nye operahuset i Shanghai? Her ble grunnsteinen lagt ned i juni i år, og skal etter planen åpnes i 2023.

Bildet: Operahuset i Shanghai vil stå ferdig i 2023. Illustrasjon: Snøhetta arkitekter

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår