– Både utleier, leietager og miljøet tjener på grønne leieavtaler

 
– Både utleier, leietager og miljøet tjener på grønne leieavtalerMøller Eiendom og MaskeGruppen AS har inngått en grønn leieavtale i Bilittveien 6 på Vinterbro.
Grønne leieavtaler er et kinderegg som kommer både utleier, leietager og miljø til gode, mener leder for miljø og innovasjon i Møller Eiendom Isak Oksvold.

Møller Eiendom og MaskeGruppen AS kunne nylig fortelle at de skal kutte strømbruken med 30 prosent i Bilittveien 6 på Vinterbro.

Til grunn ligger en grønn leieavtale, som et tillegg til den eksisterende leieavtalen.

– Grønne leieavtaler gir store potensialer for mange eiendommer. Det er en åpenbar mulighet for både gårdeiere til å skape verdi, for leietakere til å redusere sine kostnader, og for å skape en positiv miljøeffekt, sier Isak Oksvold i en pressemelding, som er leder for miljø og innovasjon i Møller Eiendom.

Leietakerne er mer opptatt av bærekraft
Selskapet har jobbet med grønne leieavtaler i mange år, og Oksvold forteller at de merker en endring i markedet.

– Vi har lenge jobbet for å få til grønne tiltak sammen med leietakere, men nå legger vi enda mer ressurser i dette. Både fordi vi ser stort potensiale i denne typen samarbeid, og fordi leietakernes bevissthet om bærekraftige tiltak har økt. Leietakerne ser at klima- og miljøkrav kommer i økende grad, og at det vil påvirke virksomheten, sier han.

Møller Eiendom har tatt utgangspunktet i tankesettet i Miljøavtalen (Norsk Eiendom, Grønn Byggallianse m. fl.), og forenklet denne.

– I møte med leietakere er vi konkrete på hvilke tiltak vi skal gjøre, hva det vil koste og hva de vil spare. I noen tilfeller krever det en del forarbeid, særlig om det er snakk om større inngripen i for eksempel tekniske anlegg. I enklere prosjekter kan vi basere oss på erfaringer fra andre prosjekter, forteller Oksvold.

Møller Eiendom forteller at grønne leieavtaler gir en særlig god mulighet for å få effekt av energitiltak, for eksempel gjennom renovering eller utskiftning av tekniske anlegg, installering av solcelleanlegg, eller utskiftning av lys. Energitiltakene er lette å se effekten av, ettersom de gir besparelser både for miljø og i kostnader.

Selskapet jobber også med andre miljøtiltak, for eksempel mobilitetsløsning som bil- eller sykkelpool. Da bruker de andre samarbeidsformer enn et grønt tillegg til leieavtalen.

Store energibesparelser å hente
Møller Eiendom er ikke alene om å satse på grønne leieavtaler. For eksempel forteller Entra til NæringsEiendom at selskapet har tegnet ca. 100 grønne leieavtaler de seneste årene. Det har gitt store investeringer i energibesparende tiltak og kutt i energiforbruket på ca. 40 prosent.

Miljøavtalen er tilgjengelig her.

Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom oppdaterer nå også kravspesifikasjonen for leie av kontorlokaler, for å legge til rette for mer sirkulærøkonomi.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår