Åtte år siden det var like stor optimisme

 
Åtte år siden det var like stor optimismeEtterspørselen etter arbeidskraft øker, og norske arbeidsgivere finner ikke den kompetansen de trenger. Fleksible utdanningsløp som lar seg kombinere med jobb, er løsningen.
Optimismen i arbeidsmarkedet øker, men rett kompetanse er mangelvare. «Lynutdanning» kan gi medarbeidere det som kreves.

Arbeidsgivere over hele landet sier de vil ansette flere i løpet av årets tredje kvartal, viser nye tall fra ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer. På Østlandet har ikke optimismen vært så stor på åtte år. Også i resten av landet skyter ansettelsesplanene fart. Nord-Norge rapporterer at de vil øke ansettelsestakten vesentlig i tredje kvartal. På SørVest-landet og i Midt-Norge planlegger også arbeidsgiverne å ansette flere.

Ifølge Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup, fører høyere temperatur i arbeidsmarkedet også med seg økte utfordringer for arbeidsgivere, som saumfarer markedet etter rett kompetanse.

– Mange norske virksomheter sliter med å nå vekstmålene sine fordi de ikke får tak i menneskene de trenger. Rett kompetanse til rett tid er avgjørende for at norske bedrifter skal kunne være lønnsomme og konkurransedyktige, sier Brath i en pressemelding.

Bedrifter må tenke annerledes

Det stramme arbeidsmarkedet er en utfordring for norsk næringsliv. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra mai i år, er det 60 000 ubesatte jobber i Norge, dette på tross av at det på samme tid er 100 000 arbeidsledige. En viktig årsak er at kompetansen som kreves for å fylle jobbene, ofte er vanskelig å finne.

Utfordringene med å få tak i rett kompetanse har fått eksperter i OECD til å advare om at veksten i norsk økonomi kan bremse opp.

– Virksomheter må tenke annerledes for å løse utfordringen. Når man ikke får tak i kompetansen man trenger gjennom stillingsutlysninger, er samarbeid med andre eller å utvikle kompetansen internt gode alternativer, sier Brath.

Det snakkes stadig mer om at norsk arbeidsliv trenger ulike former for «lynutdanning», en utdanningsform der arbeidssøkere kan tilegne seg kunnskapen markedet etterspør mens de allerede er i jobb. I juni startet ManpowerGroup og Høyskolen Kristiania et forpliktende samarbeidsprosjekt kalt Manpower Academy. Formålet er å tilby skreddersydde jobb- og utdanningsløp hvor deltakerne får fagutdanning i tillegg til jobb og lønn under hele løpet. Manpower Academy vil i første omgang utdanne kandidater innen helsefag, logistikk, oppvekstfag og salg og service.

– Manpower Academy er en vinn-vinn for medarbeider og arbeidsgiver. Medarbeideren får mer utdanning innen sitt felt samtidig som de jobber og får lønn, og bedriften får kompetanseøkning hos medarbeidere de allerede har et forhold til, sier Brath.

Bred optimisme i arbeidsmarkedet

ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer undersøker også ansettelsesplanene til ulike sektorer. I flere kvartaler har olje- og gassnæringen og bank- og finans vært blant de mest optimistiske næringene i flere kvartaler, og i begge næringene er det flere arbeidsgivere som planlegger å øke bemanningen til høsten enn det er som vil nedbemanne.

Også innen bygg og anlegg og industrisektoren peker pilene oppover, hvor det er flere arbeidsgivere som planlegger å oppbemanne denne høsten, enn det var i fjor på samme tid.

Kvartalets sterkeste bemanningsutsikter kommer fra akvakultur, landbruk og skogbruk-sektoren, der hver tredje arbeidsgiver planlegger å ansette flere.

ManpowerGroup har spurt 750 norske arbeidsgivere om de har behov for å bemanne opp, bemanne ned eller om de ikke har planer om å endre antall ansatte neste kvartal. Andelen bedrifter som sier de skal bemanne opp, fratrukket andelen som sier de skal bemanne ned, gir en indikator på ansettelsesplanene i arbeidsmarkedet. Dette omtales som netto bemanningsutsikter. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår