Arkitekter fikk Treprisen 2015

 
Arkitekter fikk Treprisen 2015Treprisvinnerne 2015 - Jarmund og Vigsnæs Arkitekter - ved Håkon Vigsnæs og Allesandra Kosberg.
Arkitektselskapet Jarmund / Vigsnæs Arkitekter fikk Treprisen 2015. Utdelingen skjedde i forbindelse med den 3. Nasjonale konferansen for trearkitektur i dag.

Noe av begrunnelsen for prisvinneren at kontoret har tilført trearkitekturen nye formuttrykk og godt håndverk. Jarmund / Vigsnæs Arkitekterhar over lang tid og gjennom et bredt spekter av prosjekter i ulike størrelser, utforsket og utviklet norsk trearkitektur. I juryuttalelsen heter det også at hvert enkelt prosjekt utgjør et formalt eksperiment som viser nye estetiske muligheter med tre som bygningsmateriale. Treprisvinnerne har bidratt til å styrke interessen for ukonvensjonell trearkitektur både blant fagfolk og hos et bredt og internasjonalt publikum.

 

Videre heter det at kontoret i stor grad har utforsket tre i kombinasjon med andre materialer med mange vellykkede og overraskende resultater. Jarmund / Vigsnæs Arkitekterbenytter tre til konstruksjon, kledning og interiør. Dette gjør prisvinnerne med bevissthet, eleganse og en eksperimenterende nysgjerrighet. Resultatet er mange bygninger av meget høy arkitektonisk kvalitet som inspirerer både fagfolk og publikum.


Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL
Jarmund/Vigsnæs Arkitekter er et norsk arkitektfirma etablert i 1996 av Håkon Vigsnæs og Einar Jarmund. I 2004 ble Alessandra Kosberg tatt opp som tredje partner. Firmaet har kontorer i Oslo og har om lag 13 ansatte. Firmaets virksomhet spenner fra små hytter og eneboliger til større offentlige bygg. Jarmund/Vigsnæs  Arkitekter har mottatt en rekke utmerkelser og noen arbeider er omtalt i internasjonal arkitekturlitteratur. I 2015 fikk de Treprisen 2015. Les mer: www.jva.no

Treprisen

Treprisen er en av landets mest prestisjetunge arkitekturpriser og har vært utdelt siden 1961 i over 50 år. Prisen forvaltes av TreFokus i et samarbeid mellom Norske Arkitekters Landsforbund og skog- trenæringen i Norge. Den er en hederspris for god trearkitektur i Norge og tildeles arkitekter som en anerkjennelse for særlige kunstneriske kvalifikasjoner og teknisk dyktighet ved riktig bruk og behandling av norsk trevirke som byggemateriale.

 

Her er juryens begrunnelse
Daglig beskjeftiger arkitekter seg med å balansere mellom det å bevare og det å tilføre, mellom å bygge nytt og reparere gammelt, mellom fokus på håndverkstradisjoner og det nytenkende. Godt håndverk fordrer objektivitet og nybrottsarbeid fordrer disiplin.

 

Nye formuttrykk og godt håndverk er fremtredende i trearkitekturen til årets prisvinnere, Jarmund / Vigsnæs Arkitekter. Kontoret har over lang tid, og gjennom et bredt spekter av prosjekter i ulike størrelser, utforsket og utviklet norsk trearkitektur. Hvert enkelt prosjekt utgjør et formalt eksperiment som viser nye estetiske muligheter med tre som bygningsmateriale.

 

Treprisvinnerne har slik bidratt til å styrke interessen for ukonvensjonell trearkitektur både blant fagfolk og hos et bredt og internasjonalt publikum. Prosjektene preges av en uredd og presis bruk av såvel moderne som tradisjonelle byggeteknikker. Treprisvinnerne har eksperimentert med limtre og laft, kledninger og interiører i ulike treslag, trebaserte platematerialer og ukonvensjonell overflatebehandling.

 

Mange av prisvinnernes treprosjekter har en ekspressiv utforming og inneholder uvanlige rom og romforløp. Kontorets prosjekter rommer store, geometrisk utfordrende trekonstruksjoner, men også utformede detaljer der eksempelvis valg av fasadekledningens profil og den eksakte plasseringen av det enkelte bord bidrar til helheten. Kontoret har også i stor grad utforsket tre i kombinasjon med andre materialer med mange vellykkede og overraskende resultater.

 

Fra en betydelig produksjon av eneboliger, undervisningsbygg, turistprosjekter og hytter, vil

treprisjuryen særlig fremheve følgende verk:

 

Farm house på Toten

Dune House

Universitetssenteret på Svalbard (UNIS)

Log House på Oppdal

Rabot-hytta ved Okstindan

Jarmund / Vigsnæs Arkitekter

 

Juryen:
Marit Justine Haugen, Haugen/Zohar
Olav Kristoffersen, NTNU
Magdalena Haggärde, 70N Arkitekter
Aasm. Bunkholt, TreFokus AS

 

Om Treprisen
Treprisen legges vekt på arkitektur som i sin holdning ikke er så tidsbestemt at den står i fare for å bli uaktuell. Den konstruktive utforming må i enhver forståelse tåle tidens tann, ikke minst sett ut fra lokale og regionale forhold. Treprisen skal være en hederspris for god trearkitektur og tildeles arkitekter som har vist innovasjon og dristighet ved siden av teknisk og arkitektonisk riktig bruk av materialet tre. Treprisen skal også vektlegge at tre brukes på en god måte i kombinasjon med andre materialer samt at miljømessige forhold blir stadig mer vesentlig. Vinneren av Treprisen utpekes av en jury som er alene om avgjørelsen. Uten ganske særlige grunner bør den ikke tildeles samme arkitekt to ganger. Prisen kan tildeles to eller flere arkitekter i fellesskap når de har samarbeidet om det eller de byggverk som kvalifiserer dem til en Trepris.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår