Arkitekter får landets største kulturpris

 
Arkitekter får landets største kulturprisKristin Jarmund og Kari Nissen Brodtkorb. (Foto: Laila Meyrick/Velour.no)
Anders Jahres Kulturpris 2014 går til arkitektene Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund.

Anders Jahres Kulturpris 2014 går til arkitektene Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund. 

Det er prisutvalget i Anders Jahres Humanitære Stiftelse som i år har valgt å hedre de to arkitektene Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund med Anders Jahres Kulturpris. Prisen er den største æresbelønning for kulturell innsats i Norge. 

Følsomme bygg

De to hovedprisvinnerne mottar 500.000 kroner hver, og overrekkelsen finner sted ved en høytidelighet i Universitetets aula den fjerde september.

Prisvinnerne hedres for sine gjennomførte og kunstnerisk følsomme bygg, og for en iherdig innsats for den humane arkitekturens plass  samfunnsutviklingen.

Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

I samråd med prisutvalget vil de også utpeke årets vinnere av Anders Jahres pris for yngre kunstnere på tilsammen 200.000 kroner. Disse vinnerne blir offentliggjort senere.

Om prisvinnerne:

Kari Nissen Brodtkorb (72) er særlig kjent for sine mange og nyskapende boligprosjekter. Over en årrekke har de satt standard for hva som er mulig, både innenfor bygningsindustriens teknologiske standard, og økonomiens stramme rammer. Hun har vært konsekvent i sitt engasjement for krav om en god bostandard. Hennes bygg utmerker seg ved en helhetlig form og bevisste materialvalg. Nissen Brodtkorbs evne til å lese et sted, en situasjon eller en gitt forutsetning, gir hennes arkitektur en tydelighet som er både lesbar og forståelig.  Hun fortolker modernismen slik den opprinnelig fremsto: arkitektur som et verktøy for å fremme menneskers livsvilkår og livskvalitet.
Blant hennes mest kjente byggverk er bolig- og -næringskomplekset Stranden på Aker Brygge i Oslo (1990) for hvilket hun mottok Houens fonds diplom. Andre sentrale verk av Kari Nissen Brodtkorb er Lysaker Brygge Centralhuset Gøteborg, Sørenga og Bystranda Terrasse i Kristiansand.

Kristin Jarmunds (59) arbeider har høstet stor internasjonal oppmerksomhet. Dette ble manifestert ved hennes utnevnelse som æresmedlem i det amerikanske arkitektlauget (AIA) i 2013.

Hun skaper en helhetlig arkitektur gjennom sin originale bruk av volumer og sine meget bevisste material og fargevalg. Byggene fremstår som både funksjonelle og poetiske på samme tid. Den menneskelige hverdagen tilføres nye verdier og opplevelser i hennes byggverk. De har i særlig grad bidratt til å løfte kvaliteten på skoler og utdanningssteder. Dette kommer spesielt til uttrykk i bygg som Westerdals School of Communication eller Råholt og Gjerdrum ungdomskoler.  Nydalen T-banestasjon har løftet opplevelsen til reisende og det norske ambassadebygget i Kathmandu har forsterket forbindelsen mellom Norge og Nepal. På denne måten blir hennes arkitektur viktig i den samfunnsmessige utviklingen utover, men aldri i motsetning til, den estetiske opplevelsen.

Begge prisvinnerne har tidligere mottatt en rekke priser og utmerkelser.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår