-Arkitekter er slaver i norsk byggebransje

 
-Arkitekter er slaver i norsk byggebransjeSalgssjef Gunnar Røste i danske Hi-Con håper norske arkitekter kan få en sterkere innflytelse på spennende utforming av bygg i årene som kommer. I dag er arkitektene nærmest entreprenørenes slaver, mener Røste. Foto: Odd Borgestrand
BYGG REIS DEG 2019: -Norske arkitekter er mer slave enn sjef i norske byggeprosjekter. I Danmark er situasjonen motsatt. Her er det arkitektene som legger premissene for et bygg.

Av Odd Borgestrand

- I Norge velger entreprenørene bort innovative og kreative design-løsninger på grunn av pris. Dermed stopper innovasjonen i denne delen av bransjen.

Kraftsalven kommer fra salgssjef Gunnar Røste i danske Hi-Con, som er en av utstillerne under årets Bygg Reis Deg. Røste har salgs- og markedsansvar for Hi-Cons arbeid i det norske markedet.  Han mener det er stor forskjell på prospektene som presenteres, spesielt på leilighetsbygg, med det som blir det endelige resultatet. 

- De ferdige byggene er ofte ribbet for design og det ekstraordinære uttrykket. Vi er mange som er sjokkert over hvordan arkitekters kreativitet blir fjernet, og hvor lite makt de egentlig har, sier Røste.

Høystyrkebetong
Hi-Con har spesialisert seg på høystyrkebetong. Røste forklarer at de viktigste egenskapene er at det kan bygges tynnere, om lag halvparten av tykkelsen på vanlige prefabrikkert betong eller plassprodusert betong.
- Det betyr at vekten også reduseres med 50 prosent, som igjen fører til at man får mindre kuldebro og en balkong kan krages ut tre meter uten søyler. Det kan lages brystninger rundt balkongen sømløst. Det er ikke mulig med vanlig betong, da det blir for tungt, hevder Røste.

Trapper og fasader
Hi-Con benytter høystyrkebetong også på både utvendige og innvendige trapper, og ser her et stort markedspotensial i Norge.  Selskapet har nylig levert 24 trapper fordelt på 7 etasjer i et bygg som oppføres av AF-gruppen i Bispevika i Oslo. Her var det vekt som var utslagsgivende for at Hi-Con vant oppdraget. I Danmark har selskapet allerede solgt 20.000 balkonger og trapper, og er nå etablert i Nederland med egen produksjon.

Fokus på estetikk
Gunnar Røste mener norske entreprenører og byggherrer bør bli langt mer opptatt av estetikk. Hi-Con har vunnet europeiske priser på design både i Nederland og Danmark. I Norge virker det som om entreprenørene ikke bryr seg så mye om hvordan arkitektene tegner.

- For oss er det en utfordring å selge inn våre produkter i høystyrkebetong fordi prisen på disse produktene er noe høyere enn konvensjonelle betongløsninger. Jeg mener høystyrkebetongen har egenskaper som kan bidra til langt mer spennende og innbydende bygg enn det vi ser i det norske markedet. Når vi i tillegg kan dokumentere at vi har 20 prosent lavere Co2 avtrykk hevder vi også at vi er et mer miljøvennlig alternativ.Det  eksisterer i dag et stort utvalg i betongfasader, alt fra pålimt teglflak i lengder opp mot 16 meter, der kun transporten utgjør begrensningen. Det svært sterke og holdbare materialet bruker vi til å skape vakre trapper, balkonger, broer og fasadeelementer for unike byggeprosjekter over hele Europa, og vi håper Norge også kan komme etter, sier Røste.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår