Åpningen av Nasjonalmuseet utsatt til 2022

 
Åpningen av Nasjonalmuseet utsatt til 2022Bildet: Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket og det nye Nasjonalmuseet åpner derfor først i 2022. (Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet)
På grunn av forsinkelser i byggeprosjektet åpner det nye Nasjonalmuseet, som bygges på Vestbanen i Oslo, først i 2022.

Effekten av Covid-19, kombinert med forsinkelser i leveranser og montering av sikkerhetsdører, gjør at Statsbyggs ferdigstillelse av det nye Nasjonalmuseet har tatt lengre tid enn planlagt.

Nasjonalmuseet skulle etter planen ha overtatt den nye museumsbygningen fra Statsbygg våren 2020, med sikte på å åpne museet våren 2021. Dette har imidlertid ikke latt seg gjøre. Slik situasjonen er nå, kan kunstmonteringen tidligst begynne i starten av 2021. Åpningen av det nye Nasjonalmuseet må derfor utsettes til 2022.

– Det nye Nasjonalmuseet er et komplekst bygg med strenge krav til sikkerhet, temperatur og klima. Byggearbeidene er ferdige, men det gjenstår fortsatt noe testing og feilretting, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Sikkerhetsdørene fungerer nå i hovedsak som de skal, men det gjenstår fortsatt noe arbeid med elektro, vaktsentral og klimaregulering. Covid-19 har rammet både Statsbyggs byggeprosjekt og Nasjonalmuseets virksomhet. Smittesituasjonen har gitt utfordringer med transport og logistikk, og stans i enkelte leveranser. Det har også oppstått forsinkelser på grunn av karantene for spesialister og håndverkere fra utlandet.

Det betyr at det fortsatt vil være noen usikkerhet knyttet til ferdigstillelse av bygget og til åpningen av det nye museet.

– På grunn av forsinkelsene i byggeprosjektet har vi ennå ikke kunnet ta i bruk utstillingslokaler, verksteder og magasiner. Det er selvsagt leit. Vi ser også at det på grunn av Covid-19 er knyttet en del usikkerhet til museets monteringsjobb, men vi skal gjøre alt hva vi kan for å klargjøre museet på en trygg og effektiv måte når byggeprosjektet blir ferdig. Forhåpentligvis blir det ikke langt inn i 2022 at vi kan slå dørene opp for publikum, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Det nye Nasjonalmuseet blir med sine knappe 55.000 kvadratmeter Nordens største kunstmuseum og kostnadsrammen for byggeprosjektet er på 6,1 milliarder kroner.

Fakta om nytt Nasjonalmuseum

• Nesten 6000 objekter skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen, som blir kjernen i museet.
• Til sammen vil det nye Nasjonalmuseet huse kunst, arkitektur og design i rundt 90 utstillingsrom.
• 100 000 objekter skal flyttes fra de gamle museumsbygningene til den nye.
• Et av prosjektets miljømål er 50 % reduksjon av klimagassutslipp gjennom byggets levetid (CO2-fotavtrykk).
• Bygget skal minimum tilfredsstille et energinivå tilsvarende passivhus.

Tidslinje

2008: Statsbygg kjøpte tomten på Vestbanen for å bygge nytt nasjonalmuseum.
2010: Vinneren av arkitektkonkurransen kåres.
2012: Forprosjekt ferdig.
2013: Stortinget vedtar bygging og fastsetter kostnadsrammen.
2014: Byggestart.
2018: Kranselag.
2022: Åpning.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår