Åpner for bygging av ny storflyplass i Rana

 
Åpner for bygging av ny storflyplass i RanaBildet: Regjeringen går inn for bygging av storflypass på Hauan ved Mo i Rana. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture
Stortinget har besluttet å realisere ny flyplass I Mo i Rana, med ambisjon om byggestart raskest mulig.

– Regjeringen ønsker et godt flytilbud i hele landet. Ved Mo i Rana i Nordland er det tatt et spennende initiativ for å bygge storflyplass, og Polarsirkelen Lufthavnutvikling (PLU) ønsker å lyse ut en anbudskonkurranse om bygging. Det bekrefter jeg nå at de står fritt til å gjøre, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

– I stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2018–2029 er det satt av et statlig bidrag til en ny lufthavn ved Mo i Rana i andre delen av planperioden. Det vil si i perioden 2024–2029. Dette betyr at en anbudskonkurranse nå skjer på PLU sin egen regning og risiko. Det samme gjelder ved en eventuell byggestart før Stortinget har bevilget midler, sier Dale.

Utbyggings- og driftsmodell for ei ny lufthamn ved Mo i Rana er ikke avklart. PLU har ønsket at Avinor skal gi bistand til arbeidet og det bekrefter samferdselsministeren at de kan be om, for PLU sin egen regning.

- Næringslivet vil takke Stortinget. Beslutningen feier all tvil til side. Flyplassen skal bygges, sier Henrik Johansen, daglig leder i Polarsirkelen lufthavnutvikling (PLU) som er eid av hjørnesteinsbedrifter i åtte kommuner.

I behandlingen av Nasjonal transportplan stemte 168 av 169 stortingsrepresentanter for å bygge en framtidsrettet flyplass ved Mo i Rana. Både regjeringspartier, samarbeidende partier og nesten hele opposisjonen vil legge til rette for byggestart raskest mulig.

- Vi er svært fornøyd med at en rekke parlamentarikere både fra posisjon og opposisjon er utålmodige etter å komme i gang. De forstår at Helgeland har et potent næringsliv og derfor fortjener et flytilbud på linje med andre regioner. Stor flyplass er det viktigste vektstiltaket på tvers av kommunegrensene i vår region, sier Johansen.

Han takker også næringslivet og kommuner i regionen for en stor innsats som har ført fram til den historiske beslutningen. PLU jobber tett sammen med Rana kommune og Rana Utviklingsselskap om å realisere den første regionale stamflyplassen i Norge på over 40 år.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår