Anker dom om byggetid på E39

 
Anker dom om byggetid på E39Fra byggingen av E39 Svegatjørn-Rådal. Foto: Statens vegvesen
I forbindelse med veiprosjektet E39 Svegatjørn-Rådal gikk Veidekke til søksmål mot staten med bakgrunn i at Statens vegvesen hadde avsatt altfor kort byggetid og derfor brutt byggherreforskriftens regler.

Veidekkes påstand var at kontraktens milepæler derfor ikke var gyldig fastsatt og kunne gjøres gjeldende. Saken var oppe til behandling i Bergen tingrett tidligere i februar måned og nå foreligger dommen. Tingretten konkluderer med at brudd på byggherreforskriften ikke hadde noen konsekvenser for forholdet mellom partene. Veidekke tapte altså saken.

- Vi har mottatt dommen og er selvfølgelig skuffet over resultatet. Samtidig visste vi på forhånd at dette var en prinsipiell sak som ikke ville få sin endelige avgjørelse i tingretten, sier konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Anlegg, i en pressemelding.

Hva innebærer dommen?

Hvis dommen blir stående innebærer det at det ikke har noen konsekvenser om Statens vegvesen, altså Norges største byggherre, bryter en av de sentrale bestemmelsene i bygg¬herre-forskriften som skal ivareta helse og sikkerhet på arbeidsplassene. Representanter for Arbeidstilsynet bekreftet i rettssaken at Arbeidstilsynet ikke har kompetanse eller kapasitet til å følge opp denne type regelbrudd. Hvis denne type regelbrudd heller ikke har sivilrettslige konsekvenser innebærer det at bestemmelsen om at byggherren plikter å avsette tilstrekkelig byggetid blir en bestem¬melse man kan la være å forholde seg til.

Viktig sak for bransjen

- I Veidekke har vi hele tiden sett dette som en viktig sak, og har fått støtte fra både våre organisasjoner (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Byggenæringens Landsforening) og fra arbeidstakerorganisasjonene Felles¬forbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund i vårt syn. Når vi har tatt denne kampen er det naturlig at vi anker saken for å få en endelig og prinsipiell avklaring, avslutter Larsen. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår