Aluminiumsmykke vinner byggepris

 
Aluminiumsmykke vinner byggeprisHumanistiska Teatern i Uppsala vinner Plåtpriset 2018 . (Foto: White arkitekter).
Humanistisk teater ved Uppsala universitet ble nylig tildelt «Plåtpriset 2018». «Plåtpriset» gis til et byggeprosjekt der metallets egenskaper og uttrykk ivaretas, og der arkitekturen har et spennende og fremtidsrettet uttrykk.

Tekst: Jenny Marcuson Fors/ Foto: Måns Berg

Idéen om en sal for humanistiske fag i Uppsala kom på banen for 15-20 år. Det skulle ikke bare være en forelesningssal, men et rom for dialog mellom mennesker. Foreningen «Det humanistiske teaterets venner» ble stiftet, og har holdt liv i disse byggeplanene siden da. Nå står endelig humanistisk teater klart, og har blitt et smykke av et bygg.

 

Teatralsk uttrykk

«Plåtpriset 2018 tildeles et bygg der aluminiumsfasaden har et mangefasettert uttrykk. Med sin utoverlente og transparente form, tillates visjonen om den åpne og gode samtale arbeide seg innenifra og ut. Kunstnerisk bearbeiding av metall, kombinert med teknisk presisjonsarbeid og dramatisk lyssetting, maksimerer effekten av årets vinnerprosjekt. Det gir bygget et selvstendig og teatralsk uttrykk, både i forhold til omgivelsene, og i seg selv. De historiske koplingene til byen og den digitale åpenheten mot verden, gjør Humanistisk teater til et samlingspunkt og symbol for humanistisk nysgjerrighet» heter det i jurybegrunnelsen for tildelingen av den gjeve prisen.

White arkitekter har tegnet prosjektet, og NCC har sammen med tak- og fasadebedriften LW AB stått for byggingen, på oppdrag fra «Akademiska Hus».

 

Symboltungt bygg

– Når muligheten for å bygge en egen aula ble en realitet, uttrykte Uppsala Universitet en sterk visjon om at dette skulle bli et særegent, symboltungt bygg for de humanistiske samtalene og verdiene.  Sammenligningen med Uppsalas anatomiske teater dukket tidlig opp i prosessen, som en inspirasjonskilde i arbeidet, sier Jacob Melin, ansvarlig arkitekt på White.

(Et anatomisk teater, eller operasjonsteater, var en romtype som ble brukt ved undervisning i anatomi på de første moderne universitetene. Verdens første anatomiske teater ble bygget i 1594 ved Universitetet i Padova. Rommene hadde normalt samme form som et amfiteater. I midten var det plassert et bord hvor døde menneskekropper ble dissekert, obdusert og anvendt til demonstrasjoner. Det mest kjente anatomiske teateret i Sverige, ble bygd av Olof Rudbeck, på taket av Gustavianum, ved daværende Uppsala Universitet i 1662-1663.)

 

Millimeterpresisjon

– Bygningene helt inntil har hvit fasadepuss, og vi ville at Humanistisk teater skulle stikke seg vesentlig ut fra disse, som noe helt spesielt. Derfor valgte vi metall, sier Melin.

Jacob Melin er fornøyd med den skinnende metallfasaden, som både har fått bronselakkering og perforeringer. LW AB har produsert platene gjort utstansingene, og montert fasadedelene. Bedriften har også bistått i prosjekteringen av bygget.

– Vi har lagt stor vekt på å tilpasse teori til virkelighet, både i prosjekteringen og i selve oppføringen. Her har absolutt millimeterpresisjon vært en forutsetning for å lykkes, sier Lasse Winberg i LW AB. Aluminiumsfasaden har en perforering med et mønster designet av kunstneren Ann Lislegaard. Det koniske bygget blir nesten som en skål med mønster på. Til å begynne med hadde White arkitekter tenkt at metallfasaden skulle anodiseres, men for å spare kostnader, ble en lakkert overflate valgt.

Teaterfølelse

– Alle platekassetter har blitt tilpasset og montert for hånd, på den triangulære formen som fasaden har. Den luter faktisk seks grader utover, sier Lasse Winberg.

Metallfasaden har en avstand på cirka 40 centimeter fra den indre, pussede fasaden i hvitt. Innfestingene og reisverk er også hvitt, og gir et fint skinn til belysningen bak platene. Man kan velge farge på belysningen, for å tilpasse det til ulike arrangement. Bygget er også lyssatt fra utsiden.

– Fasaden fanger lyset fint, og skifter kulør, og det ble en bra balanse i mønsteret som skapes. Bygget er tenkt å være festlig og inspirerende. Innvendig er det mye «teaterfølelse», med tekstilkledde, dreibare teaterstoler. Gulvet, som er i ask, er oljet med rødt pigment. Dessuten er det montert storskjerm, samt lydsystem med en mengde høgtalere og mikrofoner, som fanger lyd over hele rommet, sier Jacob Melin.

 

Humanistisk teater, som rommer 140 sitteplasser, kommer også til å bli brukt til musikk- og teaterforestillinger i regi av universitetet, men også til eksterne evenement.

I prosjektet inngår også et nytt kontorbygg på totalt 3 100 kvadratmeter, fordelt på fem etasjer.

 

FAKTA: Humanistisk teater

Arkitekt: White arkitekter.

Leietaker: Uppsala universitet.

Tiltakshaver: Akademiska Hus.

Entreprenør: NCC Construction Sverige.

Metallfasade: Perforert, bronselakkert aluminium.

Fasadeentreprenør: LW AB.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår