Akershus slott blir tilgjengelig for alle

 
Akershus slott blir tilgjengelig for alleFra venstre: Prosjektsjef Jens Hugo Leiknes (Forsvarsbygg), byggeleder Inge Hasund (Oslo Byggentreprenør AS), seksjonssjef Eldar Brynjulfsen (Forsvarsbygg) og anleggsleder Morten Øien (Oslo Byggentreprenør AS)
Forsvarsbygg har inngått kontrakt med Oslo Byggentreprenør AS, og starter arbeidet med å gjøre Akershus slott tilgjengelig for alle rett over nyttår.

En av utfordringene er hvordan de skal klare å gjøre et middelalderslott tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne. Akershus slott inne på Akershus festning er et av Norges fremste nasjonalmonumenter, og besøkes hvert år av tusenvis av turister. Slottet brukes også til regjeringsmiddager og mottakelser.

- Nå skal det ærverdige slottet gjøres mer tilgjengelig også for mennesker med nedsatt bevegelighet, og de som sitter i rullestol. Vi gleder oss til å sette i gang, og er glade for at vi nå har inngått kontrakt med Oslo Byggentreprenør AS, uttaler prosjektsjef Jens Hugo Leiknes i Forsvarsbygg i en pressemelding.

Slottssaler gjøres tilgjengelige for alle
Helt konkret skal det blant annet etableres en heis i tilknytning til hovedinngangen, slik at alle gjester kan benytte samme inngang. Et nytt heishus skal oppføres i borggården.

- For å oppnå trinnfri adkomst til salene som brukes under regjeringsmiddager, og som kan besøkes av turister, skal det også etableres en innvendig heis, forteller Leiknes i meldingen.

Trinnfri inngang også til slottskirken
Hovedinngangen til slottskirken fra borggården vil også få en trinnfri løsning, og til butikk og billettutsalg skal det etableres en løs rampe. Brosteinen i borggården skal legges om, slik at det blir gangbaner med jevnere dekke frem til alle inngangspartier.

Løsninger som sikrer likeverd og funksjonalitet
- At tilgangen til Akershus slott og løsningene som er valgt oppleves som likeverdige og funksjonelle for alle, har vært viktig for oss i planleggingen. Vi har derfor hatt mange møter og tett dialog med handikaporganisasjonene. Både handikaporganisasjonene og interessegrupper innenfor kulturminnevernet har, med sin kunnskap og erfaring, bidratt til å gjøre løsningene bedre. Vår samarbeidspartner, Arkitektskap AS, med arkitekt Christian Ebbesen i spissen, har også gjort en meget god jobb.

Av hensyn til den øvrige virksomheten inne på festningen og turismen, vil bygge- og anleggsarbeidet foregå i to perioder a fire måneder i både 2020 og 2021.

Løsninger godkjent av Riksantikvaren
- Vi skal bedre tilgjengeligheten, samtidig som det er viktig at vi gjør minst mulig inngrep i et så viktig kulturminne. Forsvarsbyggs egne kulturminneeksperter har derfor spilt en viktig rolle, og løsningen er godkjent av Riksantikvaren, sier Leiknes.


Foto: Arkitektskap AS.


 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår