Ahlsell inn i en ny tid på Gardermoen

 
Ahlsell inn i en ny tid på GardermoenDet er enorme dimensjoner over det nye sentrallageret til Ahlsell, et steinkast fra hovedflyplassen på Gardermoen. Lagerområdet er på totalt 100.000 kvadratmeter. Foto: GSE Limited

Med plassering tett inntil hovedflyplassen på Gardermoen har Ahlsell skaffet seg et godt utgangspunkt. I januar åpner det nye sentrallageret for utlevering av varer.

Ahlsells nye sentrallager er oppført av Bulk eiendom AS som etablerer, utvikler og eier eiendomsprosjekter innen lager-, logistikk- og produksjonseiendommer. De har en målsetning om å bli ledende innen utleie av lagerbygg ved å tilby konkurransedyktige leiepriser i nybygg. Storebrand Forsikring har kjøpt bygget som en eiendomsporteføljeinvestering og Ahlsell har inngått langtidskontrakt på leie av bygget.

Oppstart på byggeprosjektet var november 2009 og grunnarbeidene ble påbegynt måneden før. De bygningsmessige arbeidene var ferdig i august 2010. Tomten var et nedlagt grustak og området var uregulert.
– Vi ble enige med kommunen om å bygge infrastruktur som blant annet omfatter ca en kilometer vei, forteller Rune Bang i Bulk. Bygget er reist på en stålfiberarmert betongplate og har bæring i stål i søyler og bjelker. Det er kledd med sandwichelementer fylt med PIR-skum.
Oppvarming av bygget skjer ved hjelp av grunnvann og varmepumpe og det er boret tre brønner til dette formålet.
– Dette fungerer svært godt, vi kommer opp i en dekningsgrad på 90 prosent, forklarer Bang. For de ekstra kalde dagene er det installert bio-oljekjel.

Voksent lager
Totalt består prosjektet av 100 000 kvadratmeter lagerområde. I dette tallet ligger 30 000 kvadratmeter varmtlager, 10 000 kvadratmeter kaldtlager som gir snøfri lagring og plass for rørkapp og lignende.
Lageret vil inneholde 60 000 pallplasser og 40 000 bokser i automatanlegget. Et lager av denne dimensjonen trenger naturlig nok mange medarbeidere og hos Ahlsell blir det 150 av dem. Driften vil gå over store deler av døgnet, og det blir vareplukk fra kl. 07.00 til 23.00 alle hverdager og transportørene kan hente ferdig plukkede varer frem til kl. 23.00.

Automatisk plukkanlegg
I lageret er det installert fem kraner som plukker varer og ordrer betjenes på fem plukkstasjoner. Kapasitetene r det ingenting å si på, fra hver stasjon plukkes det 10 ordrer samtidig. Dette betyr at kapasiteten rekker til minimum 800 plukklinjer pr. time, eller kasser på båndet. Denne modellen skal være hele fem ganger så effektivt som ordinært plukk med truck. Dette betyr bedre service overfor kundene siden varen raskt vil være på vei ut til kunde etter at bestillingen er kommet.
Selv om lite av distribusjonen vil foregå via Oslo Lufthavn Gardermoen er plasseringen likevel meget god på grunn av trafikksituasjonen i Oslo. Kombinasjon av logistikk og tilgjengelige tomtearealer gjorde at Ahlsell valgte Gardermoen.

Effektivt lager
Det nye sentrallageret er delt inn i tre skip. Det første skipet er mottak for elektro, VVS og VA. Her finnes en stor seksjon med truck-basert plukklager som har 60.000 palleplasser og i tillegg et fullautomatisert plukklager for mindre artikler. Her registreres alle varer inn i 40.000 ulike bokser i automatlageret, alt robot-styrt med en robot som kan komme opp i en fart på 40 kilometer i timen.
En kombinasjonen av roboter og 150 medarbeidere på sentrallageret gjør det hele svært effektivt.

Tiltakshaver, prosjekterende, utførende og leverandører:
Tiltakshaver: Bulk Eiendom
Leietager: Ahlsell ab
Totalentreprenør: UK GSE Limited
RIB/RIE/RIV/ARK: Bright as 
ARK: Meter arkitektur as
RIstål: KI sivilingenior Knut Finseth as
RIbra: Bse Brann-og sikkerhetsradgivining as
RIB: Hjellnes Consult as
RIhms: Falck Nutec
Dremering: Crm rainwater drainage consultancy ltd
Stål: Spaceframe
Stål: Curzon Clarke
Stål: Sgs-cstc standards technical services co., ltd. 
Fundamentering: Solid Entreprenor as
Grunnarbeider: Johan Rognerud as
Prefab: Contiga as
Kledning: Industisol
Taktekking: Talitor
Sprinkler: Minimax
Heis: Heisplan
Gulv: Stuarts flooring
Gulv: Monofloor technology
Ventilasjon: iss
Elektro: Ekium Polska 
Rør: Nvs
Brann: Scandi supply as
Dører: Crawford norge as
Innredning: Inline design
Betong: AF Decom
Rigg: Bautas
It system: dp systems
Foto:Indego as
Avfall: Ragnsells as
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår